понеделник, 1 февруари 2016 г.

Научни обяснения на някои хинду практики (Scientific answers to some Hindu customs)

* Защо в Индия се поздравяват със сключени длани пред тялото?

Когато подаваме ръка за ръкостискане, ние влизаме в контакт с отсрещната страна, с другия индивид. Показваме желанието си да скрепим приятелството си, да опознаем непознатия, да се помирим и съюзим. Но понякога подаваме едната си ръка, докато другата остава скрита зад гърба. А тя може да е свита в юмрук или да държи пистолет. Лидерите на много страни често се ръкостискат с онези, които се готвят да унищожат в рамките на няколко дни. После пак се ръкостискат и пак се нападат. Поздравът в Индия, жестът на сключване на длани пред гърдите и леко покланяне, е натоварен с още повече символика. Един-единствен жест, съдържащ толкова много заряд, смирение, мощ и уважение. С него можеш да почетеш човек, божество, та дори и цяло множество, като влизаш в контакт с отсрещната страна, без да имаш физически допир с нея. Науката твърди, че има съвсем логически произход на жеста – здрависването е възможно най-лесният и най-разпространеният начин за пренасяне на опасни бактерии. Несъзнателно пипаме какво ли не, дръжки на врати, ключове, лоста в градския транспорт – идеални паразитоносители. Жестът "намасте" определено е идеален начин да поздравиш без да се превръщаш в предавател и приемник на зарази.

Има и oще едно интересно научно обяснение или по-скоро характеристика на жеста. Оказването на натиск върху пръстите на двете ръце се разглежда като активиранe на онези точки в мозъка, свързани с очите, ушите и паметта. Те ни помагат да запомняме обектите по-добре. Така и с жеста намасте имаме шанс по-лесно да запечатаме образа на човека, с когото се запознаваме. 

Защо жените в Индия носят пръстени на краката? 

Освен белег на социален статус (т.е на омъжена жена) и моден аксесоар обичаят крие и по-дълбок смисъл. Пръстенът се носи на втория пръст на крака. Различни изследвания твърдят, че там минава нерв, който свърза матката и сърцето. Може да се каже, че носенето на пръстен на крака подсилва функциите на матката у жената. Поддържа я здрава, като регулира кръвоснабдяването и оказва благотворно влияние на менструацията по време на женските лунни цикли. Среброто е от най-добрите проводници, то поглъща различни енергии от земята – като термалната или електромагнитната - и ги предава обратно на самото тяло, което се счита за допълнителна полза от носенето на сребърен пръстен на крака. 

* Защо в Индия хвърлят монети в реките? 

Ще чуете от самите индийци, че това носи добър късмет. Едно от обясненията е, че в стари времена монетите били най-често медни или сребърни, а не железни като сегашните. Медта е много важен елемент за човешкия организъм. Елементът мед участва в строежа на съединителната тъкан и по малко в костната система. Без достатъчно мед в организма осанката ни би била отпусната, вялл, безформена, а движенията ни – некоординирани. Медта е помощник на желязото в строежа на червените кръвни клетки, но тя присъства и в ядрото на белите кръвни клетки. Тъй като реките били основен източник на вода, а хвърлянето на мед и сребро ги пречиствало, този обичай се утвърдил като даряващ късмет (което може да се тълкува и като даряващ по-добро здраве)

* Защо на влизане и излизане от храма се бие камбана? 

На влизане или излизане от хиндуистки храм всеки посетител казва молитва и бие нещо като малка камбана на входа. Според традицията това се прави, за да се прогонят злите сили. От научна гледна точка звукът, траещ не повече от 7 секунди, влияе на двете половини на мозъка, спомага за концентрацията и най-вече за успокояване на нервните клетки. Всеки орган от нашето тяло е настроен на своя тоналност и организмът подобно на музикален инструмент резонира под влияние на околното звуково поле. В резултат на това се постига явен обезболяващ ефект, нормализират се кръвното налягане и пулса.Специалистите са на мнение, че звънът на камбана е благоприятен за човешкия организъм в редица отношения. Доказан е благоприятният му ефект при главоболие, депресия, психически разстройства, помага при безсъние и в редица други случаи. Тоест съвсем логично е след излизане от храма да се чувстваме по умиротворени и пречистени от негативни мисли.  

Множество страни имат институти за изследване влиянието на камбанния звън и лечебната му сила.  Експерименти доказват, че енергията на камбанния звън разрушава клетъчната структура на редица вируси и бактерии. В средновековна Европа по време на епидемия от чума, в градовете без прекъсване се биели камбаните от всички църкви и катедрали. Това било не просто предупреждение: смятало се, че камбанният звън помагал да се справят със страшните болести. Естествено е, че в епохата на научните знания се появила необходимостта от рационално обяснение на тези факти. Първото предположение на учените било, че от камбанния звън се плашели плъховете, пренасящи епидемията и затова имало случаи, в които цели градове се разминавали като по чудо със страшната болест. Вече в наши дни се съобщава за опити, които доказват, че активността на микробите се осуетява на 40 процента под влияние на камбанен звън. 

 * Защо жените рисуват с къна ръцете и краката си (механди) по време на сватба?

Сватбите са доста стресиращо преживяване с шума, еуфорията, вниманието. Доказано е, че естествената къна облекчава нервната система и не случайно се нанася върху крайниците, които според източната медицина влияят директно върху мозъчната дейност. По същата причина съществува обичай булката да намазва пътя, разделящ косите й, със смес от куркума, цинобър и вар (синдур). Обяснението е, че компонентите в сместа регулират кръвното налягане, а освен това стимулират възпроизведителните органи и желанието за секс. Затова както синдурът, така и къната се забраняват за вдовиците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...