понеделник, 22 февруари 2010 г.

Градът на перлите (Pearl City)


© снимки: Еленикиндия, 2010



  Основан от Кули Кутуб шах през 1591 г., град Хайдарабад – главният град на щата Андхра прадеш, е петият по големина в Индия. Той носи славата на минало величие и разкош, които в нашето съвремие отлично съчетава с високите технологически постижения на човечеството. Развитият тук център ХАЙТЕК-СИТИ превръща Хайдарабад в символ на разрастващия се конгломерат от многонационални компании, т.нар. Сайберабад, и в една от силиконовите долини на Индия.

   През 400-те години на своето развитие метрополисът с космополитно градско население, носител на разнообразни култури, езици и религии, с великолепните си паметници на културата и обществени сгради, които свидетелстват за минал разкош, запазва спецификата на източната си култура, въпреки огромния си напредък и в най-авангардните индустриални направления. Дори честваните из цяла Индия религиозни и сезонни народни празници, свързани с промяната на годишните времена, жътвата и др., тук имат своя специален колорит и аромат.


   Всеизвестен е и фактът, че Хайдарабад се слави с може би най-екзотичната кухня, която носи богатото наследство от прочутата династия на моголите, както и от традициите на общностите от конканци, маратхци и тамилци, а също и от външни влияния от араби, перси, афганци и тюрки.

   Освен богатство от културни забележителности като останките от най-старата крепост Голконда на 13 км от града (един великолепен комплекс, разкриващ гения на своите строители), прочутата арка с четирите минарета на централния булевард в града и множеството великолепни дворци Хайдарабад предлага на своите посетители и изискани магазини и особено живописните си базари, отворени почти денонощно и обслужвани с традиционна любезност от продавачите. Хайдарабад е световно търговско средище за продажба на диаманти и перли, както и на златотъкани коприни и ценни предмети на художествените занаяти.

    Хайдарабад е гордостта на Южна Индия и заема важно място със своята индустрия, образователни и изследователски центрове, както и с военната си промишленост. В града има девет университета, между които са прочутият университет „Османия”, построен през 1939 г. (част от него в сарацински стил), и Хайдарабадският университет, който е един от най-добрите в Индия. Основан на 2 октомври 1974 г. като централен университет, Хайдарабадският университет предлага условия за висше образование и за изследователска работа в областта на хуманитарните и техническите науки, както и програми за интердисциплинарно обучение и научни изследвания. Университетският комплекс е разположен на 20 км извън Хайдарабад на площ от 9200 декара и включва освен сгради за провеждане на занятията и за изследователска дейност също и общежития, преподавателски жилища, културни и други заведения, необходими в живота на този голям център. Университетът притежава свое здание и в града – т.нар. „Златен праг” – дом на голямата поетеса и борец за националната независимост на Индия Сароджини Наиду, дарен на университета от дъщеря й. Там са настанени школата за изящни и изпълнителски изкуства „Сароджини Наиду” и Центърът за фолклор, финансиран от фондация „Форд”.

   Други университети са технологичният университет „Джавахарлал”, свободният университет „Д-р Б. Р. Амбедкар”, Селскостопанският университет, Централният институт по английски и други езици, университетът „Дакшин Бхарат хинди прачар сабха”, националният университет „Маулана Азад”, където се преподава на езика урду, и университетът с преподаване на езика на Андхра прадеш – телугу.

    Престижни национални научно-изследователски институции в Хайдарабад са Центърът за клетъчна и молекулярна биология, Националният институт по хранене, Индийският институт за химически технологии, Лабораторията за изследване и развитие в областта на отбраната, Военната лаборатория за изследвания в областта на металургията, Централният институт за машинен дизайн и др.

    Революцията на Синия чип изведе Хайдарабад в центъра на световното внимание и сега най-блестящите таланти в модерното технологично развитие идват от този град. Крупни компании като „Майкрософт”, „АйБиЕм” и „Оракъл” използват капацитета на хайдарабадския ХАЙТЕК-СИТИ за решаване на своите задания и те достигат дестинациите си само в рамките на една нощ до утрото на следващия работен ден. Проектите, с които този забележителен град влезе в ХХІ в., са градът на високите технологии и филмовият център „Рамоджи”, разположен на 100 акра площ – един свят на мечтите за големите предприемачи в индийската филмова индустрия.







































Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...