сряда, 7 септември 2011 г.

Шантарам (Shantaram)


Световният бестселър „Шантарам” - автобиографичен роман за лудия живот на Грегъри Дейвид Робъртс откакто се появи на пазара предизвиква нестихващ интерес сред българските читатели.

Българският издател на книгата – Светослав Коев от издателство „Оргон ” избира да издаде книгата на Дейвид Робъртс, защото открива истинска провокация в живота на автора и главен герой. „Когато се спрях на книгата, бях силно заинтригуван от преживелиците на Грегъри Дейвид Робъртс. Поразтърсих се из интернет за видео и това, което впоследствие видях, изобщо не излъга очакванията ми”, споделя за frognews.bg Светослав Коев и продължава ентусиазирано: „Грегъри бе симпатичен, а противопоставянето между престъпния му живот и 100-процентовото му обаяние на джентълмен, което излъчваше, още по-силно ме заинтригуваха. Комбинация, сходна с романтичната представа за мафиотите от едно време. Писах му един имейл, на който той отговори същия ден. Впоследствие нещата се развиха доста бързо и когато, обаче получих книгата, се оказа, че тя вече надхвърля очакванията ми! Подейства ми леко зомбиращо, а красотата и стилът й за мен бяха просто безпрецедентни. След толкова книги, които познавам, не можех да я сравня с никоя друга. И взех решението да я издам у нас”.

Това, което прави различен романа „Шантарам” от другите книги е липсата на лъжа в историята. Според Светослав Коев романът е и емоционален, и безумен, и богат, но и някак недистанциран, човешки, на някого, който през цялото време чувства, мисли и будува. Това е съвременен разказ на жив човек с уникална съдба, подплатен с ненасилена и животворна философия.

„Шантарам” е създаден
от родения в Мелбърн Грегъри Дейвид Робъртс, който след разпадането на брака си развива хероинова зависимост, извършва 24 банкови обира с пистолет-играчка и само за един месец ( през 1977г. ) успява да задигне 38 000 долара.

Дейвид Робъртс е популярен като „бандита-джентълмен” заради маниера му да любезничи и да използва думи като „моля” и „благодаря” по време на обирите. След като е заловен, получава 19-годишна присъда, която излежава в затвор с максимална степен на сигурност – Victoria’s maximum security prison. Две години по-късно успява да избяга от там посред бял ден и се превръща в най-търсения бандит на Австралия. С помощта на рокерската банда BLF Union първо бяга за Нова Зеландия…, а след това за Бомбай, Индия. По-късно се свързва с Бомбайската мафия, за която работи години наред. Действа като контрабандист на злато, валута и фалшиви паспорти, участва и във войните на муджахидините в Афганистан срещу Съветския съюз.

През 1990 г. Дейвид Робъртс е заловен окончателно във Франкфурт и е върнат в Австралия за доизлежаване на присъдата си. Именно в затвора Робъртс написва романа си „Шантарам”, правата на който продава през 2004 г. на филмовата индустрия в лицето на Джони Деп и Warner Bros и започва да пише сценарий за филма.

„Шантарам” е истинска бомба”, убеден е българският издател на книгата Светослав Коев. „Ще ми се да мисля, че читателите на романа са първо са просветените млади хора на първо място. Хората, които живеят. Които продължават да искат, да се развиват, за които светът не си е изпял песента. Както и хората, които се опияняват от красивата литература, независимо в какъв стил. А също и тези, които се трансформират, защото „Шантарам” си е разказ за трансформацията.”

В момента Грегъри Дейвид Робъртс се намира в Мумбай, Индия, където работи активно над сценария на „Шантарам”, а филмът е планиран да бъде завършен през 2011.

източник

http://frognews.bg/news_18181/Izpovedta_na_edin_zatvornik_vzrivi_knijniia_ni_pazar/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...