понеделник, 3 октомври 2011 г.

Люлеещото се момче ( The swinging boy)



© снимка: Амит Дейв

Жени-хиндуистки от етническата общност на синдхите носят грънци като част от 40-дневните пости, посветени на Джулелал (Люлеещото се момче), техния върховен Бог-покровител, които завършват с тържествена процесия по улиците.

Историята разказва, че Мирк шах, безскрупулен мюсюлмански владетел, нахлул в територията на днешен Пакистан и завладял местните провинции. След което владетелят дал следния избор пред всички хиндуисти в Синдх - или да приемат Върховната вяра на Исляма, или да бъдат доживотно преследвани. Хиндуистите помолили шаха за 40-дневна отсрочка, преди да дадат своето крайно решение. Потънали в отчаяние, синдхите се отдали на непрестанни молитви към бога на водата,Варуна. 40 дни молитвите не слизали от устата им. Нито се бръснели, нито сменяли дрехите си, по цял ден и по цяла нощ постели и пеели възхваляващи Варуна песни. Молели го от цялата си душа да им се притече на помощ и да ги избави от ръцете на поробителя.

На 40-я ден глас небесен разтърсил земите им: "Не се бойте, ще ви спася от Миркшах." - казал той. "Ще дойда при вас като смъртен. Ще се родя от утробата на Мата Девки в дома на Ратанчанд Лохана от Насарпур.

Всички въздъхнали с облекчение и благодарели на небесния глас. Скоро
в семейството на Ратанчанд Лохана се родило момче. Нарекли го Удайчанд ( Лунна светлина). Неочаквани дъждове залели сухите земи на синдхите. Всичко предвещавало, че това дете ще е специално. Дори астролозите не могли да отрекат, че от него ще стане славен воин, чието име нивга няма да потъне в забвение. Дали му ново име Ударолал (произлезлият от Водите), а хората в любовта си към него взели да го наричат Амарлал (Безсмъртният). И понеже когато го полагали в люлка, тя започвало от само себе си да се люшка напред-назад, му дали и ново име Джулелал (Люлеещото се момче), с което е известен до днес.

    През това време шахът, който бил дал още по-голяма отсрочка на хиндуистите, им хвърлил следното предизвикателство. Той се присмивал на увереността на синдхите, че някакво си там момченце ще спаси тях и вярата им, затова обърнал се към тях с думите:

- Нито аз ще си отида скоро, нито вие ще избягате живи оттук. Затова ще почакам вашето момче да порасне и когато то, вашият спасител, прегърне Исляма, сигурен съм, всички вие ще го последвате.

След време Джулелал бил арестуван. Но в същия ден огромни наводнения залели страната на Мирк шах, а опустошителни пожари се канели всеки момент да погълнат цялото му царство. Мирк шах казал на Джулелал, че ако има силата да спре тези бедствия, ще остави народа му на мира. Така и станало. С мъдростта на словото си и чудотворните си сили той успял да убеди шаха, че няма разлика между техния Бог и Аллах и че той ще царува много по-мирно, ако ги третира като пълноправни поданици, равни на мюсюлманите.

До ден днешен хиляди представители на синдхите постят 40 дни и благодарят на своя покровител за сторените от него добрини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...