вторник, 13 декември 2011 г.

Училището Георги Раковски в Индия (Georgi Rakovski school in India)


Записките на Георги Раковски за индийските обичаи и древните връзки на България и Индия, са част от изложбата, която беше подарена от Народното събрание на училището в Делхи, което от 98-ма година носи името на българския възрожденец.

Председателят на парламента Цецка Цачева, министърът на образованието Сергей Игнатов и депутати бяха посрещнати в училището с традиционна церемония. Парламентът подари на учениците и учителите също и копирна машина.

България и Индия са далече една от друга, но имат древна връзка, разказват в училището в Делхи. От историята и богатото културно наследство на Индия се е интересувал и Георги Раковски, който е изразявал съчувствието и подкрепата си на борещия се за независимост индийски народ.

Сунита Сетхи - заместник-директор на училище "Георги Раковски" в Делхи:
- Мисля, че Георги Стойков Раковски е велик борец за свобода, чудесна личност. Децата тук говорят с усмивка за българина, чието име носи училището.

Момиче - Благодаря на българите! В училище Георги Раковски днес посрещнаха българската делегация по индийски обичай.

Депутатите се поклониха пред паметника на българския възрожденец и засадиха дърво в двора на училището. От днес то притежава експозицията "Многоликият свят на Раковски", която съдържа част от личния му архив, съхраняван в националната библиотека. В него има снимки, факсимилета,
копие на ръкописа, в който Раковски предлага да се разгледа
българското минало, като търси историческите му корени в Индия.

Цецка Цачева - председател на НС: - В това училище казват, че образованието не е подготовка за живота, а самият живот.

Диван Чанд - директор по образованието в правителството на Делхи: - Прогресът на цивилизация, това, което учим и постигаме през живота си, се основава на образованието.

Анита Сетия - заместник-директор по образованието: - Децата са много щастливи в това училище, правим образователния процес забавен, има спортни занимания, всеки ден играят йога, изучават и изкуството, и културата.

Тук вярват, че даже и в най-малките ежедневни действия трябва да вложат сърцето си, ума си и душата си - и тогава идва успехът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...