петък, 3 август 2012 г.

Да срежеш камъка - Абрахам Вергезе


Ентусиаст“ публикува новия американски бестселър „Да срежеш камъка“ от Абрахам Вергезе 

За почитателите на „Слугинята“ от Катрин Стокет това лято ще е още по-вълнуващо с новия американски бестселър „Да срежеш камъка“ от Абрахам Вергезе. Книгата може да бъде сравнена единствено с романа, който покори милиони читатели по света и вБългария. „Да срежеш камъка“ е вълнуваща семейна сага, развиваща се на два континента – Африка и Америка. Незабравимо пътуване в живота на една забележителна личност, история за силата, засемейството и изгнаничеството от дома, залюбовта, за интимността и красотата на това, да лекуваш телата и душите. 

Младата и отдадена на вярата си индийска монахиня сестра Мари Жозеф Прейзнапуска южния индийски град Мадрас и се отправя на мисия в Йемен. По време на едно тежко пътуване по море, изпълнено с опасности от всякакъв род, включително тиф, тя спасява живота на Томас Стоун –английски лекар, който пътува за Етиопияи който ще изиграе сериозна роля в нейния живот. 

Впечатлен от уменията ѝ като медицинска сестраСтоун предлага на монахинята да замине с него в болница „Мисинг“ в Адис Абеба. Сестра Мари Прейз обаче отказва. По-късно в Аден,град в Йемен, тя се сблъсква със зъл мъж и преживява насилие, от което не може да се отърси години наред и за което не споделя на никого. Тя бяга от Аден и се установява в Адис Абеба, в болница „Мисинг“. Там тя и Стоун стават чудесен екип в операционната. 

След седем години съвместна работа и тайна любовна връзкаСтоун разбира, че сестра Мари е бременна, едва по време на раждането, когато е повикан по спешност в болницата. Раждането е много тежко и сестра Прейз умира, докато дава живот на две момчета – близнаците Шива и Марион. След раждането Стоун изоставя децата си и изчезва. 

До тийнейджърските си години двамата братя делят всичко в живота така, както са делили и майчината утроба. След това обаче споделят и страстта по една и съща жена и това носи много проблеми в отношенията им и води до неизбежната раздяла. И двамата мъже стават лекари.Марион заминава да работи в болница в Ню Йорк, но след време той се разболява тежко. Идва момент, в който той трябва да повери живота си на двамата мъже, на които вярва най-малко на света – на бащата, който го е изоставил, и на брата, който го е предал. 

Получил похвала и от критиката, и от читателите за своята биографична книга „Моята страна“, в която разказва за работата си като лекар в Източен Тенеси в началото на СПИН епидемията през осемдесетте, Абрахам Вергезе решава да пробва таланта си и в художествената литература. И прави това доста успешно – създава впечатляващ роман, чието действие се развива отИндия, през Етиопия до Ню Йорк и разкрива съдбите на няколко поколения герои. „Да срежеш камъка“ със сигурност ще напомни на читателите за завладяващата проза на Салман Рушди и Джон Ървинг

--------
Абрахам Вергезе е индийски професор и старши преподавател по теория и практика на медицината в медицинския институт в Станфорд. Преподавал е в държавния университет на Източен Тенеси и в тексаския университет, университета в Айова, Тексаския технически университет и в Центъра по здравни науки „Сан Антонио“, Тексас, където е работил като директор на центъра по медицинско милосърдие и етика, и където получава титлата професор. Завършил е литературна школа в Айова. 

Ппрез 1994 г. той пише „Моята собствена страна“, определена от „Таймс“ за една от петте най-добри книги на годината. Автор е и на „Моят тенис партньор“, получила висока оценка от „Ню Йорк Таймс“. Негови есета и разкази са публикувани в „Ню Йоркър“, „Ню Йорк Таймс“, „Спорт Илюстрейтид“, „Атлантик Монтли“, „Ескуайър“, „Стори“, „Гранта“, „Ню Йорк Таймс Мегъзин“, „Уол Стрийт Джърнъл“ и др. Вергезе живее в Пало Алто, Калифорния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...