вторник, 15 април 2014 г.

Ом Банна – Богът на мотоциклетите (Om Banna or Bullet Baba)




Ом Банна – Богът на Мотоциклетите или за едно необикновено светилище в Джодхпур, Раджастан. 

     На път за Чхотила човек на име Ом Сингх Ратхор катастрофирал в крайпътно дърво, съвсем естествено предвид малката подробност, че бил кьоркютук пиян. Катастрофата се оказала фатална за него, но не и за мотора му. Според местната легенда полицията оставила мотора до полицейския участък, но на следващото утро незнайно как той отново стоял паркиран на мястото на катастрофата.
Полицаите взели това за някаква шега. Отново закарали мотора пред участъка, но този път източили бензина от резервоара и го вързали с метална верига. На следващия ден веригите били скъсани, а моторът отново си стоял съвсем кротко на злополучното място на инцидента. И едва ли не им се усмихвал оттам. 
   След поредица от такива призрачни случки моторът бил преместен за постоянно (явно мястото си му харесвало). Нещо повече издигнали светилище в чест на мотора. Храмът днес разполага със свещеник, който ръководи сутрешните и вечерни церемонии. Сега всеки ден стотици минувачи се отбиват, за да се поклонят на духа на Ом Банна (Богът на Мотоциклетите, познат като Bullet Baba), за който се вярва, че дава закрила на нещастните пътешественици. Поднасят му гирлянди с цветя и бутилки с алкохол

     В Индия има всичко, нали?



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...