неделя, 14 декември 2014 г.

Интересни факти за джайнистите (On jainism)

   Снимка: интернет

Подобно на будизма джайнизмът се заражда като реакция срещу установеното в брахманическата традиция - най-вече кастовото деление и насилието в ритуалните жертвоприношения, но вярата на джайните е малко по-древна и доста по-строга и взискателна от будистката практика.

 Будистките монаси носят роби, ала джайните от направлението Дигамбара (облечени в небе, най-уважаваните и отдадени практици) цял живот ходят голи, защото са дали обет за непритежание. Нямат право да притежават нищо друго освен канче за просене на храна и една паунова метличка, с която да чистят пред себе, за да не на настъпят неволно някоя жива твар.

Будистките монаси могат да просят храна, джайните са длъжни да я получат без да молят за нея. Позволено им е само да ходят на гокари - кравешка паша - и да показват, че са гладни, като извиват дясната си ръка през рамото. Ако не получат храна преди мръкнало, си лягат с празен стомах. Забранено им е да приемат пари и да си служат с тях.

Будистките монаси могат да се къпят свободно, ала в древна Индия джайнистките монаси били известни и с отказа си от къпане подобно на коптските монаси в Египет. Небрежната външност е равносилна на аскетичност, която поражда вътрешна чистота. Ранен надпис в Шраванабелагола с възхищение описва монах, покрит с толкова дебел пласт мръсотия, че "изглежда като навлякал плътна черна броня". Днес, слава Богу, на монасите е позволено да обтриват тялото си с влажна кърпа и да перат дрехите си през няколко седмици, но къпането в езера, в течаща вода или в морето, където можеш неволно да убиеш малки твари, както и използването на сапун продължават да са строго забранени. 


Будистките аскети бръснат главите си, джайнистите изскубват косите си от корен с ръце. Инициацията за замонашване включва обредно изскубване на косите. Това е изпитание за волята и всеотдайността ти. Ако не понесеш болката, значи не си готов за следващата крачка. Подлагат се на пост, по-старшата намазва с пепел от изсушени кравешки изпражнения главата - това действа като антисептик, в случай че прокървиш, а и пречат на ръката да се хлъзга докато скубе косите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...