сряда, 2 март 2016 г.

Откриха родство на аборигените с индийските племена (Indian and Australian connection)



Учени успяха да открият в Индия неуловимите предци на австралийските аборигени – по-точно, потомците на тези предци по женска линия. Съдейки по всичко, австралийците са потомци на първата миграционна вълна, затова и техните генетични следи са били почти заличени от следващите вълни на миграции.

Времената, когато аборигените в Австралия и Нова Гвинея са били смятани за «по-примитивни» от жителите на Европа, Азия и Африка, отдавна са минало. Сега знаем, че всички хора, населяващи Земята са потомци на раса, зародила се в Африка преди около 150−200 хиляди години, която започва да се разселва извън Черния континент преди 50 хиляди години.

Има и (повече или по-малко) общоприета гледна точка за маршрута на разселване на съвременния човек по Земята. Учените предполагат, че неголяма група хора – около няколкостотин души, мигрира от Африка на Арабския полуостров, (по онова време това е било възможно да стане по суша) – от южната страна на днешното Червено море.

По южните земи

След това последвало стремително разселване на хората по крайбрежието на Индийския океан: заселване на Индия, Югоизточна Азия и Индонезия, представляваща в тези студени времена не архипелаг, а огромният Зондски полуостров (днес Малайски архипалаг), съединен с континенталната част на Евразия.


представителка на местното наеление на Австралия

А след това било направено велико географско откритие – някой смелчага рискувал да се прехвърли през пролива отделящ полуострова от Нова Гвинея, Австралия и Тасмания, представляващи на времето единният континент Сахул. Това се случило най-рано преди 45 хиляди години - именно на толкова е и най-древният скелет на съвременен човек, открит в Австралия, при разкопки в района на изсъхналото езеро Мунго.
В тази история има и някои несъответствия, които не даваха мира на учените. Австралийските аборигени изглеждат откъснати от жителите на Южна Азия от гледна точка на генетиката и културата. Най-древните артефакти, намирани в Южна Индия се отнасят към култура, която е по-напреднала в сравнение с древната австралийска култура. И генетично аборигените изглеждат изолирани – характерната за аборигените в Австралия и Нова Гвинея митохондриална хаплогрупа М42 не се среща никъде в света.

Индийските роднини

Учени от Индия под ръководството на Рагхавендра Рао и Сатиша Кумара, както изглежда, успяват да решат този последен проблем – те откриха роднини на австралийските аборигени сред «реликтови» племена в Индия. Изследването им е описано в статия, публикувана в BMC Evolutionary Biology. Учените подозират, че съществува родство на някои от многочислените индийски народи с австралийските аборигени, още от XIX век въз основа на морфологични признаци. Сега Рао и неговите колеги успяха да намерят и генетична връзка между двете популации.

Учените сравнили пълната последовательност на ДНК митохондриите (мтДНК) на почти хиляда жители на Индия с публикувани в предишни изследвания мтДНК на шест австралийски аборигена. При седем човека от няколко племена, говорещи на дравидски и австроазиатски езици били намерени точкови мутации, които преди това били считани за чисто австралийски.

Първата вълна

Въз основа на тези данни учените построили родословно дърво на коренните жители на Австралия и Южна Индия по майчина линия.
Формалната оценка за времето на разделяне на тези два клона е от 45 до 65 хиляди години назад, което напълно съвпада с общоприетия сценарий за заселването на Австралия.

Що се отнася до «неуловимостта» на общите корени на аборигените в Австралия и Южна Индия, тя се обяснява от учените с голямото разнообразие и нееднородния произход на последната популация. Според Рао и неговите колеги, бъдещите първи австралийци, вероятно са били част от първата, неуверена вълна на миграция. Те напуснали Южна Индия преди тя да бъде залята от втората, много по-пълноводна и разнообразна вълна на миграция, която почти разтворила в себе си следите на родство.

източник: http://www.znania.tv/?p=8741

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...