събота, 17 април 2010 г.

स्त्यमेव जयते



 Elenikindia ©



САТЯМЕВА ДЖАЯТЕ - "Истината винаги побеждава". 

     Тези думи от санскрит красят гърба на дребните пари в Индия. Но какво точно ни казва индийското правителство с този малък, почти недоловим надпис - че Истината не е в парата? 
     Хммм, или точно обратното. Внушава ни, че Истината е Парата и че тя винага побеждава. Ей го на, гледай как ни е нокаутирала само! Стъпила е гордо върху нашето проснато на арената безжизнено тяло и парадира със своя трофей - човешката душа. 
    Ала няма да се учуда ако вътре е кодирано и друго послание - че Истината се продава за пари, понякога за много дребни пари, друг път за големи, и това си е самата Истина. Или пък може би, че не ти трябват пари, за да достигнеш до Истината. Аскетите го доказват ежедневно. Но пък благодарение на тях знаем, че ти трябват все някакви пари, за да не си хептен гладен, защото кой нормален ще ти търси Истината на празен стомах. 

    Един Бог знае каква е истината. Всяка истина е проста. "Но не е ли това двойна лъжа.", възкликва Ницше. 

    Всъщност Истината е жестока. Винаги е била. Римляните казват, че преди да вземе животеца с един единствен удар, те накарва да се възмутиш от себе си и да се почувстваш унизен от целия си живот. Докато смъртта, която носи лъжата - Ооо, тя е бавна и неусетна, прилича на дрямка, изпълнена с хубави сънища. 

     Докато дрямката незабелязано не мине в тежък непробуден сън. 


------------------------------------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...