понеделник, 19 април 2010 г.

"Когато тигрите танцуват..." (When tigers dance...)



© Снимки: Интернет

Пули кали е цветен карнавал, празнуван в щата Керала. Името му произлиза от думите за леопард „пули” и игра „кали” на езика малаялам и както името подсказва той пресъздава света на тигъра и борбата му с ловеца. Другото име, с което е известен е Кадукавали. Празникът е най-пищно честван в областта Трисур в Керала, където всяка година се събират хиляди зрители.

Участниците в него минават специална подготовка, а целта на фестивала е да забавлява хората по време на годишния празник по събиране на реколтата, които в Керала е известен като Онам. На четвъртия ден на Онам всички групи или „сангам” се събират от четирите краища на града в танцуваща процесия, изрисувани като едни от най-величествените и страховити представители на индийските джунгли – тигрите и леопардите. Под звуците на удуку и тхакил (видове тъпани, използвани в храмовата музика на Юг) участниците лудешко тресат раираните си шкембета и по интересен начин пресъздават сцени на дебнещ своята плячка хищник и готов за атака ловец. В края на процесията групите се скупчват пред храма Вадаккунатхана, където всеки поднася сока на кокосов орех в дар на Ганапати.



Произходът на Пули кали датира отпреди двеста години, когато крал Рамаварма въвел фестивала. Мюсюлманските войници, служещи в Британската армия се включвали с особен хъс и плам в честването на празника по събирането на реколтата в Трисур. По време на тържествата някои от тях в танците си имитирали тигрови стъпки за радост на скупчилите се тълпи. Смята се, че Трисур пази спомена за тези събития чрез развитието на карнавала на тигъра.



През годините са настъпили редица промени в украшенията за фестивала. В по-ранните години въобще не били използвани маски, а танцьорите били боядисвани отгоре до долу. Сега в широка употреба са готовите пластмасови маски, изкуствените зъби, езици и мустаци. Двукраките тигри носят също колан със звънчета около кръста си подобно на нашите кукери. Карнавалът в съвременния му вид е отворен за всички хора и привлича най-вече младежите. Има създаден и специален комитет за съхранение и популяризиране на фестивала.

3 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...