петък, 10 септември 2010 г.

Крокодилите в Индия (Crocodiles of India)




© С-ние “Лов и риболов”
Веселин СЕЙКОВ
снимки: Интернет

По време на журналистическите си странствания съм имал шанса да наблюдавам отблизо в естествена среда различни крокодили и алигатори в реки, езера и резервати в Америка, Африка и Азия. Имал съм и рядкото екзотично удоволствие да ям супи и пържоли от крокодилско месо по тези краища. Но това, с което се запознах преди години в прочутия в цял свят развъдник край гр. Мадрас в Южна Индия, надминава всичките ми впечатления от интересните срещи с тези водни страшилища.
Фактически това е една от най-големите ферми на нашата планета за свободно отглеждане на различни крокодили, които се въдят в Индия и Южна Азия.


Забележителното е, че тук за пръв път видях някои видове, които вече са на изчезване от Земята. Един от тях е така наречения от индийците гариал. Той има чудна дълга и стрелообразна челюст, подобно на тази на рибата меч. Тук бяха, разбира се, и типичните индийски видове-сладководен крокодил (Crocodylus palustris) и соленоводен крокодил (Crocodylus porosus).
Сега са над 8 000, а са били 70

Специалната национална програма за размножаване на крокодилите в Индия предвижда да се увеличи броят именно на тези три вида. С тази програма са постигнати удивителни успехи за запазване на крокодилите и за значително увеличаване на техния брой. Според най-нови данни сега в Индия крокодилите, които живеят в свободно състояние, са повече от 8 000, а през 1975г те са били застрашително намалели на около 70 броя. Само в щатите Мадхия Прадеш, Раджастхан и Утар Прадеш програмата обхваща площ от около 600 кв.км за събиране на крокодилските яйца от затънтени места.
От индийските учени разбрах, че за редкия вид гариал познанията са сравнително оскъдни. Счита се, че тоъ съществува от 150 милиона години. Неговото размножаване се извършва в специален басейн в 9 индийски щата под ръководството на Централния учебен институт за развъждане на крокодили, който се намира в Хайдерабад, главен град на щата Андхра Прадеш. За целта се оказва и активна помощ от специализираните институти на Организацията на обединените нации (ООН).


Запазването и развъждането на крокодилите в Индия е тежък и сложен процес, свързан с преодоляването на много трудности от различен характер. Той започва с внимателно изследване на бреговете на реките за търсене на полози с твърди крокодилски яйца. Във всяко гнездо обикновено има около 30 яйца, но тяхната естествена загуба е много голяма – консумират ги като деликатес гущерите, мангустите и чаплите. Индийските учени, специализирали се в тази област, смятат че понякога от 1 000 яйца в джунглите може да се излюпи само един крокодил.
Заплахата е от хората

Местните жители също пречат за естественото размножаване на крокодилите. Например членовете на племето Мунда, което живее в затънтени места в щата Ориса, имат специални ритуални гощавки с крокодилски яйца и дори търгуват с тях срещу ориз. Многото привърженици на начина на живот и на философията на тантризма, които се стремят да бъдат свръхчовеци, също ползват крокодилски яйца и от тях добиват голямата сексуална мощ. Крокодилското яйце е малко по-голяма от кокошето, но е по-богато на протеини и съдържа специфични тонизиращи и възбуждащи елементи.
Докато някои племена консумират яйцата на крокодилите, които за някои от тях са като божества, други безразборно убиват самите крокодили за скъпата им кожа, а рибарите ги унищожават, защото според тях пречат на риболова. Това хищническо бракониерство е забранено в Индия още през 1972 г., но все още не е преодоляно окончантелно.

Трайни впечатления е оставила умен беседата с индийския зоолог Винод Чаудхури, който от дълго време се е специализирал в тази област и е един от авторитетните крокодиловеди в Индия. Той твърди, че тези влечуги не заплашват риболова. Напротив, те премахват масово размножаващите се водни котки, които унищожават много риба. Според него крокодилите помагат за нормалното равновесие в природата. Но, разбира се, и в наши дни има човешки жертви от крокодили, а също и завличане на домашни животни от тях.



Индийските учени считат, че програмата за запазване и размножаване на крокодилите се изпълнява успешно. Тя е важна част от гигантските планове в Индия за съхраняване и увеличаване на огромното животинско богатство на тази страна. Дейността на тези индийски изследователи има висока международна оценка и се използва като ценен опит в други краища на света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...