четвъртък, 2 декември 2010 г.

Маллакхамб - "стълбовидни подвизи" – (Mallakhamb - pillar-like feats)




снимки: интернет
текст: Еленикиндия

Маллакхамб представлява следното нещо: момче с добро телосложение и оранжеви гащета натърква ръцете си с дървесна смола, скача от тепиха с един замах и като пантера се улавя с нокти за стълба от тиково дърво, който за момент трепва, респектиран от поведението на натрапника, но повече не помръдва. Следва серия от невъобразими маневри, извивки на тялото, чупки и стойки по стълба, на които всеки примат в джунглата би завидял. Всъщност става дума за 90 секунди неспирни атлетически подвизи, каквито надали можем да видим другаде по света.


Маллакхамб е индийската представа за гимнастика. В миналото е била предназначена за подготовка на мъжете-воини, а понастоящем е национален спорт. Думата е комбинация от малла (силен мъж) и кхамб (стълб). Най-ранните сведения за този вид гимнастика се срещат в текст на Сомесвара Чалукя от 12 век, където се говори за малластамбха. Стамбха е друга дума за стълб, колона, което хвърля изследователите в диспут доколко става въпрос за същия спорт или за нещо друго. Истинското възраждане на спорта е дело на Баламбхатта Деодхар, който между 1800 и 1810 взима част от упражненията като подготовка за учениците си.

Днес редовно се провеждат състезания по маллакхамб, в които участват всички 29 индийски щати.

Срещат се три основни разновидности:


1. Гимнастика на фиксиран стълб

Стълбът е забит в земята. За направата му се използва най-често тиково дърво. Търсената дължина е 2,6 метра, а обиколката между 50-60 см.

2. Висяща гимнастика

При нея стълбът е по-къс и виси на вериги, така че да има педя разстояние между земята и края на кола.

3.Гимнастика на въже

В този случай упражненията се извършват не на стълб, а на висящо въже, окачано за таван или хоризонтална летва.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...