събота, 5 март 2011 г.

"Камшичен екзорсизъм"




© текст: Еленикиндия

Наскоро попаднах на интересен материал за някои по-странни ритуали в Индия. Един от тях е бичуването. Ритуалът по бичуване цели да прогони зловредните сили и влияния от човешкото тяло. Среща се главно сред племето курумба, чието име в превод означава „воини“, а някои го тълкуват като „хора, на които можеш да имаш доверие“ . Племето, предимно от скотовъди, населява южните щати на Карнатака и Тамил Наду и представлява една от най-старите съществуващи и до днес общности в Индия.Някои дори ги определят като потомци на знатния род Паллава, за когото се повествува в Махабхарата.

Ритуалът обикновено е част от по-големи празненства и едно от мащабните му проявления може да се види в храма Шри Ачаппан, област Тричи, Тамил Наду, където се събират над 10 000 души. Повече от 2000 мъже, жени и подрастващи, насядали в редица, чакат с часове под жаркото слънце, за да получат своята порция „камшична благословия“.

Жертвите скланят глави и
повдигат ръце със сключени длани, а свещенослужителят нанася няколко тежки удара връз тях под съпровода на празнични ритми и мелодии. Бичуването свършва с писъците на жертвата, за които се смята, че идват от самите демони. „Чуйте тези писъци, това е болката, която издават тъмните елементи, контролиращи телата на жените ни.“ - казва един от организаторите на тазгодишното събитие. Ударите не са никак леки и често раздират кожата, но раните се мажат с куркума, която на часа облекчава болката.

Голяма част от подложените на това изпитание жени са момичета, доведени от родителите си.
Повечето са принудени да преминат през ритуала заради слабите си резултати в училище. Според родителите най-честата причина за разсеяността и безотговорността на децата им е намесата на невидими външни сили. Други момичета са доведени на събитието от различни краища на страната с надеждата, че ритуалът ще им помогне да стабилизира нередовния им менструален цикъл.

„Един камшичен удар може да излекува жената от всяка болест, физическа и психическа“, казва шейсетгодишната Чели. По думите й тя самата се е подлагала неколкократно и ефектът на ритуала е поразителен.

„Престъпление ли е това, че вярваме в чудодейната сила на Ачаппан и следваме заръките му. Всеки, който се е подложил на ритуала, чувства освобождение и обновление.“ - казва един от свещениците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...