събота, 21 май 2011 г.

Пролетна порция индийско кино

Днешната публикация решихме да посветим на няколко индийски филма. Неведнъж сме казвали, че в гледане, правене и обсъждане на филми минава половината ден на индиеца. Попитайте който и да е индиец за "диалог" от филм и веднага ще ви засипят със смешни или романтично-възвишени реплики на герои.
А ето и филмите, които последно гледахме с кратък коментар и линк към трейлърите им.
И ако все още смятате, че всички индийски филми са като онези от времето на Радж Капур и винаги в тях има слонове, които са наши приятели, то време е да пораздвижите представите си:)




"Tanu weds Manu " - „Тану се жени за Ману“ е романтична комедия, която успява добре да се пошегува с т.нар. уреден брак в Индия. Главните герои са Тануджа и Манодж, чиито роли изпълняват Кангна Ранаут и р. Мадхаван.
Ману е роден и израсъл в Делхи, но през последните 12 години живее и работи като лекар в Лондон. Типично по индийски, когато „му идва времето“, Ману се прибира в родните земи, за да му намерят местна невеста.
Семействата на двамата се срещат, за да се „договорят“, но Тану не иска уреден брак и затова кара Ману да откаже женитбата. Така и се случва, но впоследствие ману се влюбва истински в нея и след случайната им среща на сватбата на техни общи приятели в Пенджаб, както и след множество обрати и изненадващи събития, историята завършва с happy end. Да речем, че се получава нещо като това, което индийците наричат „love marriage“ (брак по любов), но все пак „arranged“ (уреден).
Е, не е филм с особено дълбинен смисъл, но освен с песните, към които не можеш да останеш безразличен и да стоиш неподвижен, филмът успява да погледне шеговито на един от най-сериозните моменти в живота на традиционния индиец – намирането на партньор.
А ако искате още нещо в същия дух, пробвайте с Jab we met (Когато се срещнахме) с Карина Капур и Шахид Капур. Приятно гледане:)




“Road, movie” - “Път, филм” - още заглавието загатва за нетипичността. Бавен ход на действието, липса на всякаква динамика, един главен герой (Абхай Деол)...и едно тътрещо се превозно средство, което напълно свидетелства и за скоростта на самия филм. Раджастанската пустош, множество персонажи, за които животът става филм и филмът се превръща в техен живот. Простичко заглавие, прост сюжет и прости истини за това как да (пре)откриеш себе си. Този филм изисква търпение – както за да бъде изгледан, така и за да бъде оценен. Любителите на индийското кино ще останат изненадани, както и онези, които си нямат и понятие от това що е то индийски филм. Така че хващайте пътя и гледайте:)




“Седем опростени грехове” - “7 Khoon Maaf” - Труден филм. Труден за разбиране, труден за поставяне в определена жанрова категория. Разделен е на седем епизода – седем убийства, извършени от една и съща съпруга – Сузана (в ролята – Приянка Чопра)..седем различни съпрузи. Ако жанрът мистерия означава нещо неразбираемо, то този филм със сигурност е мистерия. И ако сте свикнали с ведрите индийски групови танцови и музикални изпълнения, то ще останете изненадани...Няма да намерите това, което очаквате:) Едно от нещата, които гъделичкаха любопитството ми, бяха различните преобразявания и превъплъщения на героинята. Гледайте го и определено ще промените представите си за “индийски тип” филм.



И да не пропуснем - ето и сайтът на наши приятели индийци, където може да намерите новини, ревюта и коментари за нови филми.

http://www.muviemadlydeeply.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...