понеделник, 12 март 2012 г.

Фестивал на Индия в София (Festival of India in Sofia)14 март – 4 април
ФотоСинтезис Арт Център, София, бул.Васил Левски 57
кафе-галерия и галерия-сутерен


14 март (сряда): 19:00 часа във Фотосинтезис: Откриване на изложбата на Николай Генов и Румяна Николова – Едно пътуване на стоп кадър

На откриването на изложбата авторите ще разкажат за необичайния начин, по който тя е създадена. Ще опишат своя маршрут от близо 120 000 километра из Индия и любопитните събития, срещи, открития, които са направили по него. Ще споделят защо са убедени, че никой не си тръгва от Индия завинаги.

15 март ( четвъртък) от 19.00 часа
ЛЕЧЕБНИТЕ МЕТОДИ В АЮРВЕДА
разговор с д-р Антоанета Заркова
Холистичният подход на Аюрведа към всички пластове на човешката природа. Лечение на тялото, ума и съзнанието. Представяне на древната наука за живота, нейния произход и разпространение от д-р Заркова. Тя е специалист по аюрведа, привърженик е на профилактиката на заболяванията и на природните методи на лечение. Поддържа мнението, че болестта е предупреждение за един живот извън равновесие, сигнал, който ни подсказва да преосмислим ценностите си.

16 март ( петък) от 19.00 часа

МУЗИКАЛНА ВЕЧЕР С КИРТАНИ – акустичен концерт с традиционна индийска музика на Неда Цветкова и приятели
Пеенето на киртан е практика, при която чрез звукова вибрация се хармонизира физическият, умственият, емоционалният и духовният аспект на човешката личност. Пеенето на киртан повишава жизнената енергия, пречиства и балансира емоциите и чувствата.

17 март ( събота) от 16.00 часа
ЙОГА – Най- малко тридесет са значенията на думата „йога". Едно е може би най – популярното: йога значи връзка (съюз) или единство. Да разкажат за своя път в Йога и за практикуването й в Индия са поканени българските практикуващи учители Анна Павлова, д-р Антоанета Заркова, Калина Радичева и др.

19 март ( понеделник) от 19.00 часа
ЗАЩО ИНДИЯ? - прожекция на филми от едноименния проект на ТВ+
„Защо Индия?" Този въпрос задава един филм, а отговора търсят авторът му Христина Симеонова и операторите Пламен Петков и Калин Живков. Ще бъдат показани две от четири серии на проекта на ТВ+, емоционален и неподправен разказ за магнетичната сила на Индия, за духа на Изтока, който е обект на голям интерес, но си остава все още забулен в мистерии. Герои са авторите на изложбата, поетът и бивш посланик в страната Едвин Сугарев, мимът Александър Илиев, певецът Дони и индолозите Николай Янков и Елена Щерева.

21 март ( сряда) от 19.00 часа
ИНДИЯ ОТВЪТРЕ
Среща с антрополога Мая Жалова-Канвар
Индия отвътре, видяна през погледа на културния антрополог Мая Жалова-Канвар. Тя е носител на званието „калашри" – майстор на изкуствата – по индийския класически танц Бхаратанатям. Мая от няколко години живее в Индия и ще разкаже за любопитни факти от живота там и за страни от индийската култура, които остават скрити за чужденците – ритуали, семейните взаимоотношения, културните различия и социални противоречия.

22 март ( четвъртък) от 19.00 часа
ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМИ НА ГЕРАСИМ ВЕЛИЧКОВ
Спомени за пътешественика Герасим Величков – Джери ще разкажат негови приятели. Ще бъдат прожектирани филмите му „Какво търси Буда в Хималаите ?", „Ще се видим в Ладак" и „Чадар – сянка от стъкло".

24 март ( събота ) от 16.00
КЛАСИЧЕСКИ ИНДИЙСКИ ТАНЦИ
Демонстрация и открит урок на Мина Паталенска. Тя е изучавала танцовото изкуство при едни от най-реномираните индийски учители. Ще представи едно от най-древните сценични изкуства, което с движение и мимика разказва истории за божествата, като всеки танц е и своеобразна молитва. Мина е преподавател, танцувала е в България и в чужбина, участвала е в жури на фестивали в Индия. Тя е единствената българка, която се е снимала в Боливудски филм.

26 март ( понеделник) от 19.00 часа
ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМИТЕ „ЧУДЕСАТА НА ИНДИЯ"
Прожекция на филмите „Безсмъртната вяра" и „Традиция на пет хилядолетия" от сериала „Чудесата на Индия" на Румяна Николова и Николай Генов, създадени заедно с режисьора проф. Любомир Халачев. Среща с авторите, които ще разкажат интересни преживявания по време на своите пътувания в Индия, залегнали в основата на тези ленти.

27 март ( вторник) от 19.00 часа
ИНДИЯ: ПЪТИЩА НА ДУХА
Разговор с Даниела Кънева и Наско Атанасов
Известната телевизионна журналистка Даниела Кънева задочно ще ви запознае с членовете на фамилията Ганди, с махараджата Ървинд Сингх и други почитани по цял свят индийски личности. Журналистът Наско Атанасов ще разкаже за дните, прекарани с прочутия индийски мъдрец Свами Дев Мурти, почитан като жив Бог, и за срещите си с други индийски мъдреци и духовни учители.

29 март ( четвъртък) от 19.00 часа
ИГРАТА НА ЗАРОВЕ В „МАХАБХАРАТА" - поглед към класическата индийска литература с доц. д-р Милена Братоева
„Махабхарата" е една от най-дългите епични поеми в света и има огромно значение за културата и религията на Индия. Главната сюжетна линия в нея е изградена върху модела на играта, която е задължителен компонент на древния ведически ритуал за коронясване на новия владетел и има символичен смисъл като инструмент за подреждане и обновяване на космическия и социален порядък. Лекторката е ръководител на катедра "Класически Изток" във Факултета по Класически и Нови Филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

1 април ( неделя) от 14.00 часа
ИНДИЙСКАТА КУХНЯ
Кулинарно-куклено шоу с Диана Шингарова и Юри Ковачев, специалист по ведическа кулинария.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...