сряда, 17 септември 2014 г.

"Няма такова нещо като безплатен обяд" не важи за Индия


Безплатна кухня във вайшнавския храм Свами Нараян по време на празник на Кришна

   © Elenikindia  

     Много хора ни питат как може да се пътува из Индия с малко пари. Ето един от начините:

     Оглеждайте се (или ако не знаете как изглежда, просто питайте) за най-близкия сикхски храм до мястото, на което се намирате. Благодарение на гуру Нанак, който въвежда идеята за безплатна кухня в сикхската гурдвара, можете да си спестите разхода на поне едно от дневните похапвания. Храната е вкусна, хигиената-отлична, а компанията на сикхите – незаменима. Нещо повече освен ако няма празник или друг специален повод, когато всички е претъпкано, всеки сикхски храм предлага свободни места за отсядане за поклонниците. Не е нужно да си сикх, за да нощуваш на такова място (при това напълно безплатно или срещу скромно дарение). Важно е единствено да не забравяте, че се намирате в храм и че е редно да спазвате основните правила за благоприличие. 

     На влизане в храма трябва да събуете обувките и да покриете косата си. По време на „лангар“ (безплатната кухня) ще забележите, че се предлага храна на всички посетители, без значение от тяхната вяра и история. Всички сядат на пода като равен с равен, никой не стърчи над другия. Просяк и бедняк се хранят рамо до рамо с аристократа, бизнесмена или дори някоя важна знаменитост. И това е едно от най-хубавите неща за т.нар "лангар". Идеята на Нанак била да се въведе принцип на равенство между всички хора, независимо от религията, цвета на кожата, възрастта, пола или социалния им статус – нещо революционно за раздробеното на множество касти индийско общество. В повечето сличаи храната, която сервират е вегетарианска, за да може да се хранят всички, дори хората, спазващи строги диети или пости. Но на определени сикхски празници се поднася и месо. След като се нахраните, най-добре ще е сами да измиете посудата на някоя от многото чешмички в залата. Дори да не го направите (по незнайно за нас какви причини), няма страшно, защото има доброволци и за тази цел. Те измиват всичко по пет пъти, а после нареждат чиниите за следващите посетители. 

      Най-големият лангар, към който може да се присъедините, се намира в Златния храм. Той изхранва напълно безплатно по 40 000 души всеки божи ден. През религиозните празници и почивните дни лангарът дава храна на около 100 000 души на ден. Всичко това е възможно благодарение на големи дарения и множество доброволци. Доброволците в кухнята помагат за приготвянето и сервирането на храната. През кухнята на ден преминават по 12 000 кг брашно. Готви се леща в огромни казани, а за бъркането са необходими поне 2-ма души. На големите празници кухнята използва автоматична машина за хляб, която прави по 25 000 питки на час. 
     Не само сикхите са известни с този обичай. Безплатен обяд може да намерите и в много от вайшнавските храмове и центрове. 

   

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...