петък, 21 декември 2018 г.

Индийското кино и мафията (Indian cinema and the mafia)



"Ние вярваме, че Шахрукх Кхан е бог, който се е преродил на Земята" - неведнъж сме чували индийци да изричат подобни твърдения в ефира на индийската телевизия.

Индийското кино е храм с милиони поклонници. Нека да припомним, че индийската филмова индустрия е най-мащабната в света, като произвежда повече филми и привлича повече публика от Холивуд. В САЩ през 2012г. са заснети 476 филма, докато през същата година в Индия са заснети 1600, една трета от които на хинди.

И ако Боливуд е религия, то Шахрукх Кхан е главният бог. В действителност Шахрукх Кхан печели и като бог. Казват, че хонорарът му е един милион долара на филм, а по официални данни в сметката му постоянно се мъдрят едни 600 милиона долара.

Интересно е, че въпреки, че мюсюлманите съставляват само 12 процента от населението на Индия, трима от петимата най-прочути актьори са точно мюсюлмани и имат една и съща фамилия, без да са родствено свързани. Това са Шахрукх Кхан, Амир Кхан и Салман Кхан.
Всеки в Индия обаче е наясно, че историята на Боливуд е и история на мумбайската мафия. Една немалка част от босовете в подземните среди имат съществена роля в утвърждаването на индийското кино на световната сцена.

През 2000г. Индия най-сетне признава Боливуд за официална индустрия, отваряйки пътя на банките към финансирането на филми. Публична тайна е, че допреди това продуцентите били принудени да се обръщат за парична помощ към подземния свят на Мумбай, в резултат на което босовете изнудвали звездите да играят във филмите им, тероризирали непокорните членове на индустрията (има дори опити за убийство на режисьори като случая с Ракеш Рошан, баща на Хритик Рошан) и отправяли смъртни заплахи към актьори и продуценти. В началото на 21 век няколко продуценти попадат в затвора (един от тях е Назим Ризви) заради укриване на участието на гангстерите във финансирането на филмите им, а топ актьори били призовани да свидетелстват. Актрисата Прити Зинта ("Вир Зара") била една от малкото, които оказали съдействие на прокурорите, като разказала за обажданията на гангстерите с цел изнудване. Вестниците я нарекли "единственият мъж в света на киното". Известният директор Махеш Бхатт неотдавна сподели в интервю за индийска медия, че "едва ли има човек във филмова индустрия, който да не е бил потърсен от мафията."

Счита се, че днес влиянието на подземния свят е значително намаляло.

Повече инфо: https://www.belfercenter.org/

                              https://timesofindia.indiatimes.com/

                               https://india.blogs.nytimes.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...