петък, 14 май 2010 г.

Едно древно племе умря ( An ancient tribe of India died)



източник: vesti.bg

Още едно племе вече се числи към списъка на изчезналите етнически групи.

Последната му представителка почина миналата седмица на 85 години, съобщава неправителствената организация "Сървайвъл интернешънъл" (SurvivalInternational.org).

Племето се казва бо и заедно с още девет съставлява голямата андаманска племенна група.

В продължение на 65 хил. години те населявали индийскиите Андамански и Никобарски острови, което ги прави потомци на една от най-старите човешки култури на планетата.

Останалите племена имат общо 52 живи представители, докато по време на британската колонизация през 1858 г. са били около 5000 души. Повечето от тях били избити или починали от болести, пренесени от колонизаторите.

Британците се опитали да "укротят" останалите, но не успели и затова решили да ги "цивилизоват", като ги хванали и ги затворили в т.нар. "андамански дом", но родените в него 150 деца не доживели и две години.

Директорът на "Сървайвъл интернешънъл" Стивън Кори казва, че със смъртта на последната представителка на племето - Боа Ср (Boa Sr), една уникална част от човешкото общество е вече само спомен.

Тя била и последната, която говорела езика на бо.

Боа Ср оцеляла при унищожителното цунами през декември 2004 г. и тогава разказала на изследователите, че старейшините предупредили нея и другите от племенната група за предстоящото бедствие.

"Всички бяхме там, когато се случи земетресението. Старейшините ни казаха: "Земята ще се разцепи на две. Не бягайте и не се движете". Старейшините ни казаха, от тях разбрахме", обяснила тя.

Лингвистът проф. Анвита Аби, която познавала Боа Ср от доста години, разказва, че възрастната жена била много самотна, защото нямало с кого да говори на майчиния си език.

"Тя имаше чудесно чувство за хумор, а усмивката и гърленият й смях бяха много заразителни. Не можете да си представите болката, която изпитвах, гледайки всеки ден как една забележителна култура и един уникален език умират", споделя тя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...