сряда, 26 май 2010 г.

Списък на любими и не дотам любими индийски гозби - Южна ИндияUttapam (уттапам) е като палачинка от леща и ориз, върху която традиционно се слагат резени домати и лук. Безспорен фаворит в листа ни за южноиндийски гозби.Vada или вада е най-предпочитаната закуска в Южна Индия. Прилича на поничка и се прави от леща, нахутено брашно или картофи.Dosa или доса е много древно южноиндийско ястие. Прави се от ориз, урад или черна леща ( прилича повече на черен боб) и странни местни подправки като fenugreek. Около досата има различни сосове - лют, сладък и солен.Idli (Идли) са оризовите бели питчици. По средата има кокосово-фъстъчено чатни (сосче за топене), а около тях самбар - яхния от зеленчуци, "тур дал" вид леща ( една от стотиците видове в Индия) и тамаринд.Идли със сос от кориандър.Доса за шампиони...В Южна Индия всичко се сервира върху бананово листо.Приготвяне на кокосов чайИ разбира се, тези, на които не им се чака, винаги могат да си вземат по един кокосов орех за директна консумация.

2 коментара:

  1. Никога не съм опитвал индийски гозби, ама трябва да призная, че изглеждат много апетитно, поне без да усещам аромат де :)
    Ако не са люти с удоволствие бих си хапнал, направо огладнях сега :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти призная, баш са си лютички и всъщност почти не можеш да усетиш друг вкус освен натрапчивия, агресивен лют вкус :) Но в заведенията, в които се хранят повече бледолики, е доста по-умерено, а когато пък повториш едно 15 пъти, че не искаш люто, получаваш порция с минимална лютивост, което вече е поносимо :) Опасното при южноиндийските ястия по-горе са сосчетата - те са лютивите гранати :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...