четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Старчески дом за слонове - Дубаре (Dubare forest reserve)



© Снимки: БАЙ СТЕФФО и ЕЛЕНИКИНДИЯ, 2010 

Област Кодагу в Карнатака. Дом на етноса кодава, на тибетския бежански лагер, на река Кавери и на резервата за слонове Дубаре.

Една легенда разказва, че Брахма скрил във всяко животно по една трудна за откриване тайна. Тайните на мистичните срички скрил в коня. Тайната на душевността в кравата. Тайната на пророкуването скрил в хамелеона. Тайната на дълголетието във враната. А в слона, това лунно създание с бивни с формата на полумесец, появило се от разбиването на океана, скрил тайната на младостта. Само че дори пазителите на тайната на младостта един ден остаряват.
Дубаре е старчески пансион за слонове. Тук се гледат слонове, които вече не са годни за работа в джунглата. Като казвам "гледат", това е малко относително. Вярно е къпят ги, за да привличат туристи, потенциалните билетокупувачи, а също така и ги хранят. Нашите пенсионери обаче доста ще се стреснат, ако видят какво е да си слонски пенсионер. Ако бяха видели как ги влачат с вериги и ги шибат с тоягата между очите, за да легнат, биха оценили сегашното си незавидно положение. Ако трябва да сме честни, по слоновете удряше само един неопитен хлапак. Момчето беше по-объркано и от слона, който се чудеше какво точно се иска от него - да седне ли, да легне ли, да пръдне ли. Слонът стоеше като вкаменен, докато момчето-възпитател не реши, че трябва да покаже мъжество и да върне уважението си пред неговия питомник с малко кютек. Какъв ми ти юнак само! Да налага грохнал, стар пенсионер! Свиваше заплашително юмрук на слона и го ругаеше, с което окончателно спечели сърцата на зрителите.

Но пък местата са чудни. Росните ливади, червената пръст, диханието на реката, прорязващите я островчета. Най-зеленото зелено и най-синьото синьо. А накрая срещнахме и беден сладоледопродавач, който ей така ни рече: "Вие знаете моите проблеми, а аз знам вашите. Но истината е, че това не са истински проблеми. Има само един богат на този свят - Оня Отгоре. Той единствен притежава всичко и раздава всичко."

Още снимки:













Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...