четвъртък, 14 април 2011 г.

Ритуал за дъжд - Варуна Яджна ( Rain Ritual - Varuna Yajna)


© текст: Еленикиндия
    снимки: Интернет

В Индия съществуват най-различни форми за измолване на дъжд. Този древен ритуал, при който свещеникът отправя молитва, потопен във варел с вода, е съхранен на съвсем малко места. Потапянето във вода символизира водите и небесата, над които властва ведическия бог Варуна.

В Ригведа най-абстрактните божества са Адитя- клас от седем божества, почитани като синове на женско божество, майката Адити/ свобода, необвързаност/ , а онтологическия й смисъл е "светлина", "шир", "пространство". Парадоксът се състои в това, че на места те се описват като родени преди своята майка.

Когато се изброяват техните наименования те са крайно абстрактни- Дакш /усърдие, старание/ Анш/ част /. Рядко се описват индивидуално. Почитта е най-вече към тях като цялост. Изключение прави Варуна или Митра. В този клас той в водещо божество. Във Ведите Варуна е представен като божество, свързващо се с небесата, водите, правдата и истината. Функцията му е да съблюдава спазването на Рита/ Порядъка/, от които произтича света..
Всички, които не го спазват, биват наказвани от него. Например в Ригведа (7.86) има химн, посветен на риданията на един човек, прегрешил заради неуважението си към Варуна. Божието наказание се изразявало в причиняването на воднянка на коремната кухина. (В коремната кухина се събира различно количество течност, която й придава особена форма, като на жабешки корем. Болният изпитва тежест в корема, разпъване. При по-големи количества течност може да се затрудни и дишането) Свещеникът моли Варуна да разкрие причината за страданието на болния и му поднася умилостивяващи дарове.



По принцип всички Адитя се обвързват с небето, но специално Варуна като небесен съдник е пряко свързан със Сурия, Слънцето, с което наблюдава случващото се в Космоса. Слънцето е наричано още Чакшу- окото на Варуна.

Варуна е част от най-ранните култове в Индия, но с течение на времето губи позиции и се споменава в съвсем малко текстове. Днес той е рядко почитан, но на места пази значението си на Бог, властващ над водите. Смятан е за един от осемте Пазители на Посоките, всеки един от които се свързва с една от осемте точки на компаса. Варуна властва над Запада.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...