понеделник, 2 ноември 2015 г.

Да прекрачиш леглото на гуру и последствията от това (gurutalpa)



В стадия на ученичеството (брахмачаря), задължителен за всеки от кастата на брахманите, най-важно било спазването на строго сексуално въздържание. Младият ученик отивал в дома на своя учител, където трябвало да се фокусира върху изучаването на свещените текстове и други дисциплини като философия и граматика. Въздаржанието имало съвсем прагматична страна. Тъй като по време на този период ученикът възмъжавал и съзрявал полово, опасността от интимност била особено голяма. Като имаме предвид канона, според който възрастта на жената трябало да бъде една трета от тази на мъжа, то в миналото като нищо между ученика и младата съпруга на учителя можело да прехвърчат искри, та даже и пожар да пламне. Затова за да се презастрохават от подобни прегрешения, създателите на свещения канон решили да поотрежат краката на тоя вид опасности със строги забрани и още по-строги наказания.

Апаштамба дхармасутра (1.9.25) гласи: „Този, който има връзка със съпругата на учителя, трябва да отреже своя член заедно с тестисите, да ги вземе в шепа и да върви в южна посока, докато не падне мъртъв. Или може да умре, като обгърне с ръце сурми.“




gurutalpa + gamin - отиващ в леглото на гуру
savrishanam - тестиси 
shishan - мъжки полов орган 
parivasya - (неизменяемо причастие) - отрязвайки 
anjalav - в двете ръце (в шепи) 
adhaya - (минало активно причастие) - поставил/положил 
dakshinam - южна 
disham - посока 
navrittim - докато не е жив/докато умре 
vrajet - да върви (потенциал) 
jvalitam - огнено, в пламъци
va - или
surmi - сурми
parisvajya - като обгърне
samapnuyat - да умре

Така звучи наказанието гуруталпа (gurutalpa) – букв. „леглото на гуру“, а то касае този, който прекрачи в него. Това наказание се налага само в рамките на брахманската общност.  

Остава въпросът какво е сурми (sūrmī) Индологът Хари Фолк прави изследване върху това какво точно е значението на тази дума. Анализира текстове, речници, коментари и заключенията му са доста аргументирани. Става дума за пещ за метали. Представлявали куха тръба, направена от глина. Някои от тях имали отвор и отгоре и отдолу. Можели спокойно да поберат човек вътре и същевременно са с размер, който позволява да бъдат обгърнати с две ръце. 

Sūrmī често е оприличавана на жена в текстовете. Идеята е, че ученикът обгръща горящата пещ точно както е обгърнал с ръце жената на гуру. Подобни аналгоии са характерни за законодателната книжнина. Например според Апаштамба дхармасутра (1.25.3) пияницата трябва да се накаже, като изпие цяло шише горящ алкохол. 

 В два текста Баудхаяна дхармасутра (2.1.1.13) и Гаутама дхармасутра (3.5.(23).8) се дават следните алтернативи пред ученика. Той трябва да избира между това да легне върху нагорещено желязно легло или отново да прегърне сурми. Същата опция я има и в Манушастра. ( 11.103) В Яджнавалкя смрити имаме комбинация от двете – грешникът да легне върху нагорещено метално легло и да прегърне жена от метал. 

И в двата случая, дали ще влезе в пещта, или ще я прегърне, температурата е около 800 градуса. Смъртта не е никак приятна, но може би била за предпочитане пред варианта да вземеш ножа и да се отправиш на юг.

Междудругото в Бхагаватапурана (5.26.20), където също се описват наказанията в отвъдното за тези, които са прегрешили с неподходящ партньор, прегръщането на сурми важи и за жените. Само че там сурми е с образа на мъж. 

Честито на печелившите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...