понеделник, 30 ноември 2009 г.

Градът на миротвореца Ганди ( The town of the peacemaker )

 

© текст и снимки: Еленикиндия, 2007  


  Щатът Гуджарат е най-вече свързван с едно име - Мохандас Карамчанд Ганди, Махатма, „Великата душа” на Национално-освободителното движение. Но приносът на Гуджарат далеч не се изчерпва с неговото величие. Този край като че ли има нелеката мисия да изгради съвременния облик на Индия, като изнесе на плещите си бремето на индустриалния напредък. Така както жителите на Керала са познати като меценати на хумора и сатирата, жителите на Пенджаб като елитни войници, така и гуджаратци се славят като най-големите предприемачи и бизнесмени на страната. Тук е роден човекът, който успял да допринесе най-много за обединяването на индийските щати и за създаването на целокупна Индия – Сардар Валабхай Пател. Гуджаратци са и „бащата на индийската индустрия”, основателят на компанията „Тата”, Джамшетджи Тата, и създателят на индийската космическа програма, физикът Викрам Сарабхай, както и едни от най-големите богаташи в света като Азим Премджи и Тулси Танти. Находчивостта на тези хора и още мнозина като тях превръщат Гуджарат в е един от най-проспериращите щати на Индия. Днес той захранва цялата страна с мляко, след като поставя началото на т.н. “бяла революция” и създава най-голямата федерация за млека в Азия – марката „Амул”. Щатът е също така главен производител на конвеционална и алтернативна енергия за страната, основен износител на газ, метали, сол и на текстилни изделия.


В Ахмедабад се намираше ашрамът Сабармати, служил дълго време като основно обиталище на Ганди. Беше разположен на 5 километра от центъра, край западния бряг на река Сабармати.





Образът му бе обезсмъртен в множество паметници. А най-здравите паметници бяха самите хора. Нямаше човек, който да не произнася името му с уважение и гордост.



Бутки за тютюн, Vodafone и каруца с кравешки торни пити...Ех, какъв експресионизъм!







Край езерото Канкария се намира Зоологическата градина Камала Неру, основана от Рубен Дейвид, индиец с еврейска кръв, прочул се като "чудотворец", заради способността си да общува с недотам разговорливи животни като крокодила и тигъра.

    Заведение в гробница или гробница в заведение. Не знам кое е по-правилното. Но едно е ясно тук се пие в памет на покойниците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...