неделя, 29 ноември 2009 г.

Отровеният град ( Poisoned city )

© Снимки: Еленикиндия, 2007

Самата столица на щата ­- гр. Бхопал, е конгломерат от уникална култура, историческо наследство и модерна визия. Основан е през ХI в. от владетеля Бходжпал, но е превърнат в значимо средище от прославения афгански воин Дост Мухамад между 1708 г. и 1740 г. Уникална атракция в този красив град са двете езера, около които е построен и откъдето идва другото му име -­ Град на езерата. В него са издигнати множество красиви джамии, дворци и крепости.

Бхопал, основан от раджа Бходж ( 1010-53 сл.Хр.) е много приятен и чист град въпреки трагедията през 1984г., когато авария в химически завод отравя десетки хиляди души.Хора и животни живеят на равни начала

За жалост това не е просто бедствие от 84-та година. Последсвията не отшумяват до ден днешен.Всеки ден има по някой, натровен от водата. Мнозина жители на града изпитват дихателни затруднения.А Бхопал определено заслужава по-добра участ.
/>


Птичи стрели пронизват небосвода..."Столчета от слончета"!? Какво достижение на човешката мисъл! Снимката е от природонаучния музей в града. В него имаше зала на съвестта, където всеки човек можеше да се вгледа в разнообразните лица на съвременния "прогрес".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...