събота, 28 ноември 2009 г.

Древният "хотел" ( The ancient hotel )

© Снимки: Еленикиндия, 2008

На 46 км южно от столицата Бхопал , в района на веригата Виндхя, се намира друг обект от листата на световното наследство ­- Бхимбетка. На това място са открити над 600 скални заслона от неолита. Тук са намерени и рисунки на сцени от живота на обитателите на тези пещери от праисторическо време. Рисунките, обикновено в червено и бяло, изобразяват ловни сцени, танцуващи хора, борби между животни, събиране на мед и други сцени от ежедневния живот. Те съдържат често и религиозни и ритуални символи. Обявени от ЮНЕСКО през 2003 г. за част от световното културно наследство, тези пещери са едно от най-атрактивните места за туристи в щата Мадхя прадеш.Онзи индиец с червената блуза на заден план ни изкара извън релси, но за това в книгата. :)


                          Праисторически рисунки в Бхимбетка са на десет хиляди годиниДърво на десет хиляди години...:) Е, добре де с десет хиляди разклонения.
Диви биволи или гауриТова е каменна костенурка или поне прилича на такава.Честно казано замислях се дали да не се заселя в някоя от тези уютни ниши.
Ловци с копия на коне. Тази рисунка леко смущава историците, които не вярват, че нашите праисторически роднини са били достатъчно умни, че да опитомят коне. Всъщност не всички рисунки са от късния Палеолит, тези нищо чудно и да са средновековна "дописка".
На тръгване ни изпрати един надпис от хиндуистки храм, врязан в огромна скала наблизо. Доколкото си спомням, думите бяха следните:

Гневът изяжда разума.
Егото изяжда сърцето.
Тревогата изяжда дълголетието.
Алчността изяжда спокойствието.
Подкупът изяжда честността.

А накрая завършваше така: Най-добрият приятел на човека е личният избор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...