четвъртък, 26 ноември 2009 г.

Езерният град ( The Lake town )


©Снимки: Еленикиндия, 2008

Още щом слязохме от влака, разбрахме, че Удайпур ще бъде доста колоритно място. Дори фасадата на гарата бе произведение на изкуството.




Настанихме се в хотела на едно индийско-холандско семейство. Очарователно място, което успешно съчетаваше типично индийската топлота с европейска атмосфера.


В градината се разхождаха две кучета, които радостно посрещаха всеки новодошъл и му правеха компания докато се храни в ресторанта на покрива. Освен тях, на тревата в задния двор се разхождаше костенурка, така че зоологическата идилия бе пълна.


Един от мързеливите служители на заведението


Градината на хотела бе своеобразен заден двор на една от големите забележителности в Удайпур - Сити палас. Общо взето от покрива на хотела можехме да надникнем в двореца:–)


Освен хубава храна и великолепен изглед, roof-top ресторантът на хотела носеше приятно усещане не само на вкусовите, но и на зрителните ни възприятия.


Племенна интерпретация на Циклопа от гръцката митология :)



Малко преди залез се запътихме към една от най красивите наблюдателници, т.нар. sunset view point, която освен панорамна гледка на по-голямата част от града...


...ни дари с един от най-красивите и необезпокоени индийски залези.



Този шедьовър на моголската архитектура може да бъде видян и във филма Octopussy от поредицата за Джеймс Бонд. Един обяд вътре бързо би ни докарал до просешка тояга, след което бихме се скитали "голи и боси" като странстващи аскети.


В този момент "третото око" на Повелителя на Небесата се отвори...


И мен ме осениха едни интересни идеи...


Рано-рано на следващия ден се запътихме към т.нар Tiger lake, в което уж имало доста голяма популация на крокодили. Имаше всичко друго, но не и крокодили. За малко да останем разочаровани и неудовлетворени, когато...


...на връщане рикшаджията отби от главния път и ни заведе в традиционно занаятчийско селище, наречено Шилпграм.


Колоритна раджастанска колиба от племенната култура на щата. Тук най-големите племена са бхил и мина, а за Удайпур - дамор.


Пред всяка къща имаше представление или демонстрация на занаят.



Фини копринени сарита със златни нишки






Кукленият театър е запазена марка на общността "бхат", наричани "катхпутливала" (онези с дървените кукли). Според легендата първите дървени кукли красяли трона на героичния крал Викрамадитя ( 102 пр.Хр.-50 сл.Хр). Първото представление с кукли изобразявало живота и подвизите на смелия и честен крал, а след време неговите наследници настояли да се измислят представления и за техните дела.



Ето едни типични представители на бхил. Този танц се нарича "гхумар", ог глагола "гхумна" ( въртя се), а това, което го прави удивително красив е диплещата се като бурно море пъстроцветна рокля, "гхангхара".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...