четвъртък, 17 декември 2009 г.

Племенни жилища отвън ( Tribal dwellings )

Жилище на Нага

© Снимки: Еленикиндия, 2007-2008

Жилище на нага от Нагаленд с истински биволски черепи и фигури на човешки глави, които всъщност заместват истинските ловни трофеи. Ловът на глави е бил много важен обичай сред народите от Североизтока и макар изкоренен като практика, вярата в неговата плодотворна сила продължава да бъде част от живота на нага. Глави на хора и животни все още се пазят от някои знатни родове.


отново жилище на нага


В такива къщи живеят представителите на племето "тода". Правят се от бамбук, слама, тръстика и се състоят от едно единствено помещение. Входът е през тази дървена вратичка, голяма колкото да се провре джудже.


Няколко от тези бамбукови къщи без ни един отвор или прозорец оформят селището на тода, наречено "мунд".

Характерно за североизточните щати Нагаленд, Мизорам жилище




Тези кръгли къщи, направени от клони и глина и тръстиков покрив са типични за коренните народи на щатите Раджастан и Гуджарат и са много удобни срещу пустинните ветрове.




Под такива навеси южните племена се събират на съвет.


Наколно жилище характерно за жителите на Аруначал Прадеш. Обикновено селищата им са разположени на трудно достъпни места, а къщите са пръснати из хълмовете, скрити зад високите тропически дървета. Тук верандата е затворена с преграда, но не навсякъде е било така. Често имало опасност децата да паднат оттам.




Тези цветове и скулптори по домовете са типични за племенната култура в Чхатисгарх.












Всяка година в музея в Бхопал се назначават работници от племенните общности, които да поправят къщите от откритата експозиция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...