четвъртък, 4 март 2010 г.

Любимият ден на Шива ( The favourite day of Shiva)



Филмче от Шиваратри малко преди да ме оберат. Е, какво да се прави? Нали на всеки празник е редно да има раздаване - къде доброволно, къде не!


В зората на света Богове и Демони се събрали, за да разбъркат всеобхватния океан, ала от него избила отрова. Тя била толкова токсична, че заплашвала да унищожи целия Всемир. Единственото спасение било някой да погълне отровата, затова Боговете отишли при Шива и го помолили той да се нагърби с тази тежка задача. Шива се съгласил и изпил отровата, от което гърлото му посиняло. За да облекчи ефекта на отровата, Луната увила змия около врата на Шива и оттогава Той е изобразяван със синьо гърло и змия около шията.

Твърди се, че веднъж съпругата на Шива, Парвати, го попитала кой му е любимия ден, а Шива отвърнал, че това била 13-та нощ от новолунието на месец магха или 12-13 февруари по нашия календар.

Ние точно в този ден случихме да бъдем на най-святото място в цяла Централна Индия, посветено на Шива - скалите и пещерите на планинското селище Пачмархи. Във въздуха витаеше особено напрежение - религиозна еуфория смесена с мириса на сандалови пръчки. Хора от всички краища се стичаха с тризъбци в ръце, за да дарят листа от бел и светен ориз на изображенията на Шива и да окъпят с вода, мляко и мед приличните на фалоси образувания в пещерите Джата Шанкар.

Гледката беше неописуема, но ден преди поклонението апаратът ни сдаде багажа и ние трябваше да се задоволим само с видеото от празничната автогара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...