понеделник, 2 февруари 2015 г.

За хомосексуализма в Древна Индия (Homosexuality in ancient India)



По случай втори февруари и Петльовден 

По принцип в индийската традиция сексът (хетеросексуалният) се е смятал за един вид компромис. Компромис спрямо важната цел от създаване на потомство и компромис спрямо аскетизма, който винаги се е считал за двигател на всички духовни сили. Хомосексуализмът в този ред на мисли въплъщавал според древноиндйските престави две от най-омразните неща - стерилност плюс сладострастие. И двете били сериозни грехове. 

Санскритската дума за хомосексуалист е клиба ( क्लीब ), чието първо значение е "евнух". Но тъй като същински евнуси, т.е. мъже, които били кастрирани, за да пазят царския харем не съществували в Индия преди турското нашествие през 9-ти век., понятието "клиба" имало и други значения.
Всъщност клиба включва голямо разнообразие от значения като всички до един са под общия знаменател на "мъж, който не е баш мъж/ не се държи баш като мъж/ провалил се е като мъж,/дефектен мъж". С "клива" например се назовавал мъж, който бил стерилен, импотентен, кастриран, травестит, който имал дефектни или обезобразени сексуални органи, хермафродит и забележете - мъж, който произвеждал само женски рожби. Най-общото му значение обаче било това на "женчо". 

 Например в Бхагавадгита Кришна иска да събуди войнския хъс на обзетия от вина и съмнения Арджуна и затова му казва: "Стига се държа като клиба". (Бх.2.3) - क्लैब्यं मा स्म गमः (може и да се преведе като "Не залитай към клейбизъм"


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...