вторник, 28 септември 2010 г.

Чанданапур и селище на занаятите Рагхураджпур (Chandanapur and Craft-village Raghurajpur)

© Еленикиндия, 2010

След поредната сесия “левитиране в автобусни условия” и двукилометрова разходка из село Чанданапур по осеян с риба и зърно път, криволичещ покрай колиби от кал и детски гласове, молещи за химикал, шоколад или две рупии, стигаме известното селище на занаятите - Рагхураджпур.



Разполжено сред гори от кокосови палми и мангови дървета, това малко, закътано селце северно от Пури се състои едва от две улици, но за сметка на това те са едни от най-живите, красиви и богати улици, които можете да видите в цяла Индия. 120 изрисувани в традиционни мотиви глинени къщи подслоняват безчет произведения на изкуството и техните майстори-създатели, много от които деца-чираци. В Рагхураджпур всеки е творец, вече изявен или още утвърждаващ се като такъв.

четвъртък, 23 септември 2010 г.

Рамнами - Бог по цялото тяло ( Ramnaami - God all over the body)

Със своята богата традиция и неизчерпаем божествен пантеон хиндуизмът е сред основните източници на вдъхновение за западната култура, когато става дума за татуировки. Разбира се, в Европа идеята за татуиране е меко казано профанизирана, тя е сведена до най-незначителната й функция, а именно декорация на тялото. Докато в повечето култури, включително сред хинду татусите имат изключително важна роля – те предпазват от магии и болести, изразяват социалното положение на човека или служат като своеобразен „паспорт“, без който не можеш да минеш в отвъдното.


© Снимки: Olivia Arthur

Сред най-богато татуираните общности в Индия са Рамнами,

неделя, 19 септември 2010 г.

Мраморните скали в Джабалпур (Marble rocks in Jabalpur)

© снимки: Еленикиндия, 2010




вторник, 14 септември 2010 г.

Санскритска поема в снимки ( संस्कृत कविता )




© Снимки: ЕЛЕНИКИНДИЯ и Бай Стефо

Създателю,

песен искам да ти посветя,
ала щом отворя устни да запея
като звук от счупено стъкло
гласът ми раздира тишината.
------------------------------------------

петък, 10 септември 2010 г.

Крокодилите в Индия (Crocodiles of India)




© С-ние “Лов и риболов”
Веселин СЕЙКОВ
снимки: Интернет

По време на журналистическите си странствания съм имал шанса да наблюдавам отблизо в естествена среда различни крокодили и алигатори в реки, езера и резервати в Америка, Африка и Азия. Имал съм и рядкото екзотично удоволствие да ям супи и пържоли от крокодилско месо по тези краища. Но това, с което се запознах преди години в прочутия в цял свят развъдник край гр. Мадрас в Южна Индия, надминава всичките ми впечатления от интересните срещи с тези водни страшилища.
Фактически това е една от най-големите ферми на нашата планета за свободно отглеждане на различни крокодили, които се въдят в Индия и Южна Азия.

вторник, 7 септември 2010 г.

Вишакхапатнам ( Vishakhapatnam)



 © Еленикиндия 
    текст: сп. Светилник

"Когато посетите този прославен с богатото си културно наследство щат на Индия, в миналото седалище на царе и низами, за чието славно време свидетелстват старинни крепости, разкошни дворци и паметници на вярата, вие разбирате какво са имали предвид рекламните брошури с това: „Колкото повече гледате, толкова повече ви се иска да видите!”


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...