вторник, 15 януари 2013 г.

Актуализация на програмата



Програма за Южна Индия (1-22 март)



01.03.2013  София-Истанбул
       
  Вечерта на 1-ви хващаме автобус. Пристигаме в Истанбул до 9:00 сутринта.              

 02.03: Полет до Ченай (Мадрас)


      Пристигаме в Истанбул и се придвижваме към летище Ататюрк, терминал 1
       
      Истанбул (14:05) - Абу Даби (20:25). Кацаме на терминал 3.
      Абу Даби (22:10) - Ченай (04:00 на следващия ден) 



03.03  Ченай-Махабалипурам

 Кацане в Ченай, област Мадрас, сърцето на дравидската цивилизация, в земите на древните могъщи царства на Чола и Палава и настояща страна на тамилите, столица на Тамил Наду. От летището ни взима бус, с който тръгваме за Махабалипурам, където ще празнуваме Освобождението на България ( или в нашия случай от България). 



Махабалипурам (65 км, 1,20 мин)„Градът на камънитее тихо, крайбрежно селце от 13,000 жители. Тук всеки втори е каменоделец, а всяко дюкянче прадава мраморни изделия. Градче, съчетаващо древни занаяти и прекрасни плажове. Регистрираме се в хотелчето, закусваме и отморяваме след пътя. След 16 ч. разглеждаме селцето и храмовите пещери, осеяни с безброй изображения от хинду митологията. Каменният блок "Покаянието на Арджуна" например е считан за  най-големият барелеф в света. Нагъсто са съсредоточени още редица светилища като "Колесницата на Ганеша"; "Маслената топка на Кришна", пещерата на божествената триада Тримурти и храмът на "Убийцата на демона Махиша". Вечеряме, а преди да легнем, се разхождаме по крайбрежието на Бенгалския залив.

04.03. Махабалипурам 

Йога на плажа и посрещане на слънцето. Закуска. Разглеждаме единствения по рода си в Индия каменнен комплекс - петте храма с формата на колесници, посветени на различни божества и легендарни герои. Обядваме, след което имаме свободна програма. Задължително трябва да се опитат местните кокосови орехи, с които е известно градчето. Привечер по залезе разглеждаме "Shore temple", обливан от вълните на океана. Вечеряме и нощувка в Махабалипурам.










05.03  Махабалипурам – Тируванамалай

Йога на плажа. Закуска. Трансфер до Тируванамалаи (160 км - 3 ч.) Тируваналаи (130 хил. души) е град на шиваити и йоги в подножието на възвишението Аруначала. Част е от Pancha Bootha Sthalanga - храмовете на петте елементи (тук сме под влиянието на елемента Огън), което го прави едно от най-святите места на Юга. Пристигаме по обед. Обядваме. Свободна програма. (За по-лудите като мен качване в жегата на пещерите, където е медитирал големият светец на 20-ти век Рамана Махарши - Вирупакша и Скандашрама (общо 2 часа). Оттам се отркиват страхотни гледки към града.  Следобед към 17:30 посещаваме Аруначалешвара. В 18:00 се провежда пуджа (богослужение).
 Храмът Аруначалешвар е един от най-величествените в цяла Индия. Атмосферата вечерно време е еуфорична и нажежена с електричество. Ако остане време ще разгледаме и неговия ашрам, разположен на тихо място сред зеленина и чистота. Вечеря и нощувка в Тируванамалай.



06.03 - Тируванамалaй - Пондичери


Закуска. Трансфер до Пондичери (85 км 2 ч., 220 хил. души) Като с машина за телепортиране се пренасяме във „Френската ривиера на Изтока“ сред павирани тротоари, широки булеварди, ботанически градини, крайбрежни алеи, украсени с цветя и палми, долитаща френска реч, тъмнкожи жандарми с червени кепета и френски ресторанти и бохемска атмосфера. По пътя спираме за посещение на „Града на Зората“ - Ауровил. Ауровил е международен културен град, проектиран да обедини ценностите на различни култури и цивилизации в хармонична среда с единен стандарт на живот, които съответства на физическите и духовни потребности на човек. Вечерта се разхождаме из алеята Heritage walk и вечеряме с по чаша вино в някое от известните ресторантчета, поднасящи френско-индийска кухня.Нощувка.



07.03: Пудучери – Танджавур


След закуска и разходка по плажовете, потегляме за Танджавур (150 км, 2:30 ч).
    Пристигаме и се настаняване в хотел за 1 нощ. Почиваме до 16:00. Танджавур (215 хил души) е един от най-старите градове в Индия, бивша столица на династията Чола, дала от най-големите забележителности на Индия. Разположен е в делтата на плодородна река, поради което е известен като „оризовата купа на Тамил Наду“. Безспорна гордост за града е храма Брихадишвара. Той е един сбъднатият сън на Раджараджа Чола, който го издигнал, след като получил такова нареждане в един свой сън. След 16ч. излизаме на разходка, за да посетим храма. По залез слънцето окъпва в мека, сиропена светлина гранитните фигури на каменния гигант и триметровата , монолитна статуя на бика Нанди, тежаща 25 тона. Комплексът е голям и открива още редица възможности. Палатът също си заслужава, така че при възможност и свежест ще посетим и него. Пазарите около него са много колоритни. Нощувка в Танджавур



08.03. - Танджавур през Тричи за Кодайканал


Закуска. Спиране в Тричи, за да изкачим Скалния храм, кацнал на 83 метра височина, от който ни се разкрива красива гледа към целия град. Прожължаваме към Кодайканал. (190 км, 3,5 ч.)Наричат Кодайканал „принцесата сред планинските курорти“. Сред типичната за южните ширини вечнозелена растиетлност „шола“ и евкалиптови и борови гори, множество водопади и реки, е разположено това китно градче, основано от американски мисионери.  В него ще намерим спасителен пристан от жегите в низините. Ще ни трябва топла дрешка, защото температурите не надвишават 17 градуса. Пътят дотам няма да е лек, защото минава през бая серпентини и изкачва до 2100 метра. Така навлизаме в планинските части на Юга и започваме природната част от пътешествието. Вечерта релаксираме край езерото. Нощувка в Кодайканал.



09.03 Кодайканал (32 хил. души)


    Закуска. Ще разгледаме езерото и ще си спретнем леки походчета пеш или с колела до живописни места като Berijum lake, Pillar rocks, Bear shola falls,Coaker's walk. Ще разгледаме парковете и ботаническите градини – „Брайнт парк” и „Четтиар парк”. Ще ядем страхотни неща с тибетски првкус, както и домашно приготвен шоколад и сушени плодове и ще си купим евкалиптови масла и топли тибетски шалове и блузи. Вечерта романтична разходка с лодка из езерето. Нощувка в Кодайканал.



10.03. – навлизане в Керала и трансфер до Муннар


Закуска. През панорамен път и живописни склонове, покрити с плодородни плантации от каучукови дървета, кафе, чай, кардамон и пипер стигаме Муннар – „града на южния чай“, едно истинско пиршество от зелени тонове в различни нюанси. По пътя за Муннар (180 км, 4 ч.), точно на границата между двата щата минаваме през Top Station, наблюдателница, разкриваща супер гледки към зелената съкровищница – Гхатите. Муннар означава „три реки“, което говори за изобилието на водоеми в региона. Затова той остава влажно и прохладно място през цялата година. Пътят до там отваря превъзходни гледки. Целият ден релакс и разходка из селището. Вечеря и нощувка.

В Муннар ще имаме възможност да се разходим до водопадите Аттхукад, до стратегическата точка Потхамеду. Нощувка в Муннар. 



11.03 : Муннар (1524 м)

Йога.Закуска. Денят ще ни предостави възможност да се разходим до някои от многото viewpoint и Парк Еравикулам (16 км.). Мястото е много подходящо за колела и за най-различни outdoor дейности, включително и езда на слон. Вечеряме. Нощувка в Муннар

12. 03. Муннар - резерват за диви животни Перияр



Закуска. Трансфер до Перияр (100 км, 2 часа) – един от най-големите резервати за диви животни в Индия. Разположен на 777 кв. км. в джунгла с вечнозелена гора. През следобедните часове ще направим разходка с бамбуков сал из езерото с възможност за наблюдение на многобройни видове птици, диви кози, слонове и при късмет – тигри в естествената им среда. Това е по-добър начин да влезем в досег с местата и животинския свят и да избегнем стълпотворението от местни и чуждестранни туристи. Мястото предлага опции и за вечерна културна програма с танци и театър. 
Нощувка в хотел в района на Перияр.


13.03  Перияр - Кумараком



Закуска. Потегляме за Кумараком (120 км, 2,30 ч).  Кумараком е малко селище край бреговете на най-голямото езеро в Индия Вембанад и предоставя прекрасни възможности за разходка с кану или голяма закрита лодка тип „плаваща къща“ – кетувалам – из лагуните и каналите, врязващи се в сяйно зелените мангрови и кокосови гори, както и до близките селце. Наоколо има резерват за птици, но главната причина поради която избрахме Кумараком е добрите възможности за аюрведични терапии. Нощувка в Кумараком.





14.03  Кумараком


Закуска. Йога. Свободен ден в Кумараком с възможност за аюрведични процедури. Има възможност да обикаляме с колела и да отскочим до близкия град Коттаям за пазар (16км). Ще се насладим на бирата от палма и други вкусотийки от южноиндийската кухня.  Idli (Идли) са оризовите бели питчици. По средата има кокосово-фъстъчено чатни (сосче за топене), а около тях самбар - яхния от зеленчуци, тур дал - вид леща (една от стотиците видове в Индия) и тамаринд. Dosa или доса е много древно южноиндийско ястие. Прави се от ориз, урад или черна леща (прилича повече на черен боб) и странни местни подправки като fenugreek. Около досата има различни сосове - лют, сладък и солен. Като всички ястия се поднасят върху бананови листа. Нощувка в Кумараком.


15.03 Кумараком - Кочи (56 км., 1 час)



Закуска. Нашата обиколка из земите на Керала продължава на север към Кочи, „кралицата на Арабско море“. Всъщност Кочи е не просто стар град и основен пристанищен център на Индия. Той е нещо като мини-колония от плаващи в океана селища, раздробена на куп острови и полуострови.  Ще можем да проникнем в древния свят на катхакали – силно стилизираното танцувално-драматично изкуство на Керала с божества, демони, воини и принцеси или каларипаяту - традиционното бойно изкуство на кералци, за което се смята, че е първоизточник на всички бойни учения в Азия. Нощувка в Кочи.


16.03 Кочи - Уаянад


Закуска. Разходка по брега, докато наблюдаваме как рибарите се трудят неуморно над интересните китайски рибарски мрежи. Потегляме за Уаянад. Паркът е идеалната спирка по дългия път за Майсур (286 км, 5 часа). Ако Керала е „страната на Бога“, то Уаяанад е райската градина. Недокосовани гори, сред които човек се чувства като в храм, племенни селища, дървесни къщи и богата фауна. Едно от редките места, където човек може да види диви слонове. Резерватът се простира на височина от 700 до 2100 метра.  Нощувка в хотел в района на Уаяанад.




17.03  Уаяанад

Закуска. Този ден ще се насладим на още активности и забележителности, които предлага резерватът Уаяанад. Ще станем рано сутринта, за да направим дневен поход из местата отново с идеята да видим и усетим дивия свят на Индия. Разходките задължително са с водач (допълнително заплащане от около 5 евро на човек). Нощувка в хотел в района на Уаяанад.  Нощувка в Уаяанад.



18.03.  Уаянад - Майсур (950 хил.души)


  Закуска. Трансфер до Майсур (91 км. 2 часа). Никак не е трудно да се влюби човек в този очарователен и подреден по европейски град.Град на фина коприна и пленителни картини, на ухайни пръчици и парфюми. Индо-сарацинският вид на пищния „Палат на махараджата“, красящ града, ще събуди възхищение дори у най-големия скептик. Пазарът Девараджа е един от най-богатите и цветни пазари на Индия. В него можем да видим как се майсторят естествени ароматни пръчици и да научим повече за индийската аромотерапия. Майсур е известен като международен център на Ащанга Йога и Аюрведа. Нощувка в Майсур. 


19.03  Майсур-Билакупе-Майсур


След закуска потегляме за Билакупе. Билакупе е в окръг Майсур и  представлява вторият по големина тибетски бежански лагер в Индия. След китайската инвазия през 1959 г. хиляди тибетци се установяват край Байлакупе, където впоследствие правителството на щата им предоставя 1200 хектара земя. Един доста великодушен жест от страна на местните власти. Лагерът се състои от няколко малки селища насред голи полета и включва редица мъжки и женски манастири и храмове от тибетската традиция. Ще разгледаме комплекса и най-вече Златния храм, който помещава величествена 18-метрова златна статуя на Буда. Всеки, който усети порив да потъне в безмълвие и съзерцание може да седна на някоя от пръснатите по пода възглавнички и да медитира. Комплексът е красива и пъстра обител на будистките традиции. Следобед се връщаме в Майсур и ще направим освежаваща вечерна разходка сред чудесно аранжираните градини на града. Нощувка в Майсур. 



20.03 Майсур-Бангалор

Закуска. Продължаваме към Бангалор (191 км, 4 часа). Следобед ще се разходим и попазаруваме в Ай Ти столицата на Индия. Нощувка в Бангалор.



21.03. Бангалор - Ченай ( с влак)

Закусваме и се придвижваме до жп гарата. Пътуването с влак из Индия е задължително преживяване, което ще остави незабравимо усещане у всеки. Индийският влак е нещо като селище на колела, мини-проекция на самата Индия. Ако си бил в индийски влак, все едно си се докоснал до бита и живота на индиеца с неговата шареност, неподправеност и дори екстремност. Продължителността е 6-7 часа, общо 340 km. Следобед пристигаме в Ченай. Вечеряме и се отправяме към летището. Полетът ни е през нощта на 21-ви срещу 22.03


22.03. Полет за София
             
През нощта 
от терминал 1 Ченай (4:45)  - Абу Даби ( 07:40)
от терминал 3  Абу Даби (9:30) - Атина (13:00)
от теминал 2    Атина (16:35)   -    София ( 18:00)    
                 


1. В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:
  • трансфери летище – хотел – летище;
  • 18 нощувки със закуски в хотели 3* в Индия;
  • разглеждане Махабалипурам, Тируванамалаи, Ауровил, Пондичери, Танджавур, Тричи, Кодайканал, Муннар, Кумараком, Кочи, Майсур, Билакупе, Бангалор  с български водач, без местен екурзовод;
  • пътуване с автобус по маршрута Ченай – Махабалипурам – Тируванамалаи – Ауровил – Танджавур – Тричи – Кодайканал – Муннар – Перияр – Кумараком – Кочи – Уаяанаяд – Майсур – Билакупе – Бангалор;
  • входни такси за повечето обекти по програмата.

В  ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ: (цените са ориентировачни, а някои от изброените неща са по желание)
  • самолетни билети за международните полети около 550-600 евро;
  • виза за Индия – 100 лв;
  • обед и вечеря, вода (около 10 евро на ден)
  • медицинска застраховка: за покритие 10 000 евро - 10 евро, за 25 000 евро - 15 евро 
  • такси за снимане с фотоапарат и камера, където ги има по обектите; (до 5 евро)
  • такси към природните паркове – варират от около 5 до 10- евро (10-ти, 14-ти, 15-ти ден)
  • входни такси на храма в Махабалипурам и двореца в Майсур и в Танджавур – до 5 евро
  • Аюрведични процедури в Перияр или Кумараком (по желание)– около 10 евро (10-ти и 12-ти ден);
  • Обиколка с колела  – до 3 евро( Кодайканал, Муннар )
  • Разходка със слон- около 5 евро за час (10 -ти ден)
  • Разходка с местен гид през джунглата – 5 евро (11-ти ден)
  • Разходка с лодка по езерото Вембанад – 5 евро (12-ти ден)
  • Демонстрация на каларипаяту – 2-3 евро (13-ти ден)
  • Водач в Уаяанад – около 5 евро (14-ти и 15-ти ден)
  • бакшиш за местния шофьор ;

3. Цената от 910 щ. долара (1365 лв) е за човек в тройна стая. При нощувка в двойна стая се налага доплащане от 62 щ. долара или 90 лв. (еднократно).

4. Начин на плащане:
                - в брой – капаро (450 щ. долара или 675 лв + самолетен билет) до 22.01.2013 г.
                

Информация за хотелите:

City Name Hotel Name Website
Mahabalipuram Mahabs http://hotelmahabs.com/
Tiruvannamalai Ammayii Hotel Resort http://www.hotelintiruvannamalai.com/
Pondichery Surguru
Tanjavur Pla Residency http://www.plaresidency.com/tlocation.htm
Kodaikanal Green Acres Resort http://www.greenacresresort.biz/
Munnar Hill View http://www.hillviewmunnar.com/
Periyar Periyar House http://www.periyarhousethekkady.com/
Kumarakom Backwater Resort http://www.keralabackwaterresorts.com/
Cochin Abad Fort http://www.abadhotels.com/hotelabad/index.html
Wayanad Issac Regency
http://www.issacsregency.com/index.htm
Mysore Suverna Residency http://www.suvarnaresidencymysore.com/index.html
Bangalore Sandesh Kingston http://www.sandeshkingston.com/webfiles/About-Us.html


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
-          Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на тръгване;
-          3 бр. актуални снимки (паспортен размер).


За допълнително информация, се обръщайте към нас на следните e-mail-и
elenashtereva84@gmail.com
tel: 0889 470 501 - Николай
0887 188 757 - Елена






1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...