сряда, 26 май 2010 г.

Списък на любими и не дотам любими индийски гозби - Южна Индия



Uttapam (уттапам) е като палачинка от леща и ориз, върху която традиционно се слагат резени домати и лук. Безспорен фаворит в листа ни за южноиндийски гозби.



Vada или вада е най-предпочитаната закуска в Южна Индия. Прилича на поничка и се прави от леща, нахутено брашно или картофи.



Dosa или доса е много древно южноиндийско ястие. Прави се от ориз, урад или черна леща ( прилича повече на черен боб) и странни местни подправки като fenugreek. Около досата има различни сосове - лют, сладък и солен.



Idli (Идли) са оризовите бели питчици. По средата има кокосово-фъстъчено чатни (сосче за топене), а около тях самбар - яхния от зеленчуци, "тур дал" вид леща ( една от стотиците видове в Индия) и тамаринд.



Идли със сос от кориандър.



Доса за шампиони...



В Южна Индия всичко се сервира върху бананово листо.



Приготвяне на кокосов чай



И разбира се, тези, на които не им се чака, винаги могат да си вземат по един кокосов орех за директна консумация.

2 коментара:

  1. Никога не съм опитвал индийски гозби, ама трябва да призная, че изглеждат много апетитно, поне без да усещам аромат де :)
    Ако не са люти с удоволствие бих си хапнал, направо огладнях сега :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти призная, баш са си лютички и всъщност почти не можеш да усетиш друг вкус освен натрапчивия, агресивен лют вкус :) Но в заведенията, в които се хранят повече бледолики, е доста по-умерено, а когато пък повториш едно 15 пъти, че не искаш люто, получаваш порция с минимална лютивост, което вече е поносимо :) Опасното при южноиндийските ястия по-горе са сосчетата - те са лютивите гранати :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...