понеделник, 28 юни 2010 г.

Червената долина ( Araku - the red valley)

© снимки: Еленикиндия, 2010

На път за Араку, сгушен сред хълмовете Анантагири в Източните Гхати, сиреч в източната част на щата Андхра Прадеш. Пътуваме с живописния Кирандул експрес, който за четири часа преминава през 48 тунела, а при всяко влизане и излизане от тунел, пътниците отварят гърла и надават пронизителни писъци, сякаш за да преборят страха от тъмнината или обзелото ги отегчение.


Стълпотворение в Бора. На връщане ние също ще се отбием тук, за да се насладим на прочутите пещери, открити случайно от пастир, загубил из тези места една от своите крави. Кравата оживяла като по чудо и от тогава се смята, че има нещо магическо в пещерата Бора. Вътре може да се видят интересни природни изображения на божества от индийската митология.




    Андхра прадеш е известен с природното си разнообразие и природните си богатства. При пътуване из щата често удоволствие са срещите с очарователни долини, буйни реки и водопади. Щатът разполага с дълга брегова линия с излаз на океана, която се посещава от много почитатели на водните спортове – плувци, сърфисти, любители на водните ски. Пещерите Бора предлагат любопитно многообразие от сталактити и сталагмити. Измежду местностите, покоряващи с красотата си, са земите край водопадите Етхипотхала и Кайласанатха кона. За лятна почивка са идеални с приятната си прохлада възвишенията Хорсли, издигащи се на над 1200 м височина, покрити с тикови, евкалиптови и мангови гори.

    Между хребетите на Източните гхати и бреговете на Бенгалския залив има голямо разнообразие от флора и фауна. В Андхра прадеш се намират 20 резервата за диви животни и 4 национални парка. Недалеч от Тирупати край езерото Пуликат живеят фламинго, сиви пеликани, щъркели, речни рибарки, чапли и много други видове блатни птици. На 20 км – в Нелапати, съществува идеална среда за корморани, бял ибис и нощна чапла. В зоологическия парк „Неру”, разположен на 300 акра край Варангал, има голямо разнообразие от птици, животни и влечуги, а Етурнагарам – една истинска магия на джунглата – предлага възможност да се наблюдава дивото говедо гаур, което живее на стада, както и тигри, петнисти сърни, черногърби елени, пантери.



Областта Араку се простира на 36 кв.км, а селището е разположено на близо 1000 метра. В него няма почти нищо. Една улица - пазар, без особено разнообразие, в чийто два края могат да се видят по някоя друга гостилница или ресторантче.


   Задачата да намерим нещо различно от банани и зеленчуци се оказва непосилна. Продавачите в петте магазинчета ни гледат умно, щом ги попитаме за масло, мляко или нещо сладко. Явно трябва да избираме между доста оскъдния избор от ресторанти. Единият е в другия край на улицата и предлага по-разнообразно меню, но не и хляб, докато другият ни е наблизо и разполага с хляб, но има еднотипна кухня. Другите гостилници за бързо хранене не ни вдъхват особено доверие. Може да няма какво да се яде, но пък по улицата има поне три бръснарници. Сигурно на тях и диетата се дължи добрия и спретнат вид на местните.


Ето къде нощуваме. Уют за без пари.


     Само дето, щом легнеш да спиш, установяваш, че странните звуци над теб не идват от безгрижно хранещи се дървояди, а от големи, тлъсти плъхове. Докато гледаме телевизия един гризач се спуска от сламения покрив по антената, явно подтикван от любопитство какво дават по телевизията. Него го примамваме в тоалетната и го затваряме вътре. Само че след минути пристига да го търси неговата дружка. Цяла нощ си играем на котка и мишка, защото мисълта, че някой плъх ще лази по главата ми не ми дава усещане за покой, докато Елена спи непробудно, без да се включи в гоненията.


Араку означава "червена пръст" и наистина когато вали, навсякъде се леят цели реки, обагрени с кръвта на земята. Почвата е идеална за керамични изделия,не случайно това е едно от основните занимания в околните селца. Скоро ще се отбием и при тях.



















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...