вторник, 31 юли 2012 г.

Барода - университетският град (Baroda)


     © снимки: Еленикиндия 

    Барода е познат с две имена. От една страна носи името Вадодара, което произлиза от старото название на града - Ватападрака, означаващо "къща край банянови дървета". То препраща към множеството банянови дървета по поречието на р. Вишвамитра. Има и друго тълкование – от думите „ват“ (баняново дърво) и „одх“ (покритие, навес), тъй като преди време това място е изобилствало от банянови дървета и отдалеч мястото изгелждало като покрито, захлупено от дървесни корони.

      Барода е наричан още Санскари Нагари – културният или университетският град на Гуджарат. Градът е с 80 процента грамотност и притежава най-големият университет в щата, както и множество музеи и арт галерии. В края на XIX-ти век Барода, който по това време е маратхско княжество, се превръща в център на изобразителното изкуство благодарение на щедрото покровителство на местния владетел. Прогресивното и благоразумно управление на махараджа Саяджирао Гаеквад между 1881 и 1939 г. е двигателната сила в израстването на града. Владетелят се възкачил на престола още преди пълнолетие. От ранна възраст хранел уважение към традицията и се опитал да създаде модел на управление, базиран на връзката на владетеля с поданиците си, стъпващ въз основа на културата. Изпитвал известно недоверие и подозрителност към методите на британците в Индия, но
въпреки това решил да се възползва от знанията им. Наети били английски архитекти и инженери, които разширили и доразвили града. Така се появили широките пътища и красивите паркове и обществени пространства. Този западноиндийски град за нула време се превърнал в блестящ пример за културен синтез между най-доброто от Изтока и Запада.
      Махараджата поощрявал мащабни изяви на изкуството. Дал пространство на десетки майстори и художници да се развихрят и да украсят царските имоти и обществените сгради. пребиваващите европейски творци пък привнасяли чуждестранни мотиви. Това създало благоприятна среда за изявата на големи творци като Раджа Рави Варма и Нандлал Бос.
      Откриването на училището за изкуства "Калабхаван" през 1891 г. било естествено следствие от установилия се артистичен дух на града. До днес в него се организират ежегодни излжоби с официално спонсорство. Барода има изградена от години репутация на притегателно средище за таланти от цял свят, които се чувстват свободни да експериментират и са създали уникална космополитна среда.

Снимки: Еленикиндия ©
































Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...