неделя, 8 септември 2013 г.

"Насилени богини" (Abused goddesses)



    Кампанията "Насилени богини" адресира по разтърсващ начин проблема с домашното насилие в Индия. "Утре, както изглежда няма да пожалим и тези на които се молим", гласи надпис под всеки от трите постера, изобразяващи най-популярните богини - Сарасвати (на Знанието), Лакшми (на Богатството) и Дурга (жена-воин,воюваща с демоничните сили) - в синини, охлузвания и подутини.

    Парадоксално е, че страната, в чиято религия и митология жената е почитана като богиня, в която се повтарят поговорки като यत्र नार्यस्तु पूजयन्ते तत्र रमन्ते देवता (Боговете обитават там, където жените са почитани) е същевременно място, в което всяка втора жена е жертва на домашно насилие. 


   Да си жена в Индия никак не е лесно и дори понякога опасно. Индийските жени не се чувстват сигурни в дома си, нито на улицата или в транспорта. Когато отиват на работа или в университета с автобуса, се движат в група, някои носят джобни ножове, а други не спират да говорят с близките си по телефона по време на пътуването. Според проучване на фондация "ТръстЛо" от всички държави в Г-20 в Индия е най-трудно да си жена.  


Проблемът със сексуалното насилие е широко разпространен в страната - на всеки 21 минути бива регистрирано изнасилване. Общо 244 270 престъпления срещу жени (включително отвличания, жестокост, сексуален тормоз) са регистрирани през изминалата 2012 г. Най-голям процент от посегателствата над жени стават в бедните селски райони и често властите въобще не са сигнализирани за тях. Най-парадоксалното обаче е, че обществото хвърля немалка част от вината за изнасилванията върху самите жени, като ги съветва да се обличат семпло и да не се придвижват сами по тъмно. След случая с изнасилената 23-годишна студентка, който разбуни духовете и отново повдигна въпроса за положението на жените в Индия, популярен индийски духовен гуру заяви, че жертвата е могла да избегне смъртоносния инцидент, ако е молила нейните нападатели за милост. Според него вината за трагедията не трябва да лежи само върху нападателите.







източник: http://www.buzzfeed.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...