петък, 20 февруари 2015 г.

На вниманието на всички йога инструктори



Често в интернет пространстовото може да се видят статии от сорта на "Седемта стадия на любовта според Ведите" (нищо че това е толкова релевантно колкото и заглавие като "Седемте стадия на любовта според Боко харам" или да речем "Седемте чакри според философията на Исляма"). Същото важи за изказвания от рода на  "Йога е на 6000 години (нищо, че съвременните физически упражнения в йога са разработени едва през 19-ти век) или "Рисуването с къна (механди) е древна ведическа практика" (нищо че всъщност е мюсюлмански обичай, проникнал в Индия при управлението на моголите).

Ясно е, че в интернет има всичко, но когато такива твърдения излизат от устата на йога преподаватели и се споделят мълниеносно във фейсбук си е чиста проба престъпление. Престъпление към фактите, историята, литературата, пък и към човечеството. Сигурно не сме единствените, които като прочетат такова нещо, преживяват пост-травматичен шок, придружен с диария и обрив.

Това е същото, като да вярвате, че думите "йога" и "йогурт" имат общ етимологичен произход. Е, не се съмнявам, че има и такива.

(Впрочем увереността на незнаещия се обяснява много добре с ефекта на Дънинг-Крюгер, за който може да прочетете повече: тук. Та Дънинг казва следното: "Това, което е любопитно е, че в много случаи, некомпетентността не прави хората дезориентирани, объркани или предпазливи. Вместо това, некомпетентните често са благословени с неуместна самоувереност, предизвикана от нещо, което те усещат като знание." )

За да се придаде на нещо важност и древност, не е нужно да му се слага етикета „ведическо“. Ами то тогава и пицата, и кока-колата можем да изкараме ведически даропришения! 

Понякога имам чувството, че Ведите в западните ни умове са сведени до надуваема кукла, която всеки йога инструктор помпа за собствено удоволствие и после поднася резултата от еякулацията си на своите нищо неподозиращи ученици. А те, завалиите, го гълтат най-невинно и възкликват. „Колко красиво! Колко хубаво казано". Ала никой няма да попита „А дали има капка истина в това?“  

Ако не искате да гълтате разни телесни и умствени изхвърляния, ако не ви се четат книги, барем проверявайте по-щателно информацията в мрежата. 21 век сме. Не се връзвайте на първото нещо, което ви кажат, ако ще източникът му да е облечен в оранжева роба благодушен монах. Длъжните сте да се съмнявате, защото насреща ви може да стои не Говинда, а Говнанда. 

"Седемте стадия на любовта във Ведите"...дрън-дрън, та пляс. Едно е абсолютно ясно и категорично - във Ведите не само не се говори за чакри (такава идея въобще не съществува по това време), но дори и за любов не се говори... освен една единствена любов – тази към ритуала и жертвоприношенията плюс някоя друга любовна магия в Атхарваведа. Защото Ведите са именно това: книги-наръчници, обвързани изцяло с вселенските митове и ритуалите, които трябва да ги възпроизвеждат тук на земята - за да ги има дъждовете, слънцето и ветровете. Без ритуалите, извършвани от ведическите свещеници, дори боговете не можело да съществуват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...