петък, 14 декември 2012 г.

С НИКИ И ЕЛИ В ЮЖНА ИНДИЯ - ПИЛИГРИМСТВО И ПРИКЛЮЧЕНИЕ В ГРАДИНАТА НА БОГОВЕТЕ




Индия – онова кътче на планетата, което те кара да носиш цветни дрехи, да съчетаваш несъчетаемото, да се смееш и плачеш, да бъдеш спонтанен, неузнаваем и непредсказуем дори за самия себе си. Онзи вечно течащ поток, в който осъзнаваш, че ти също олицетворяваш многообразието в единството и че не си единствен в многообразието.

Очарователно безумие, пъстроцветна дъга, която напомня за вечното, непресъхващо детство, където всички сме поклонници на Бога на дребните неща – онези дребни неща, криещи големи истини. Страната на подправките, отправила взор към нас със своята неподправена красота.


Индия...Индия...Индия.... 

Приятели, много пъти сте ни питали кога най-после ще организираме екскурзия до Индия за повече хора, за да споделим заедно пъстроперите емоции, с каквито само Индия може да дарява пътешественика. И така, ние сме готови за път. И сме приготвили маршрут-мечта за самото начало на март (02.03.-23.03.2012)

Маршрут, който в първата си половина е посветен на едни от най- значимите и завладяващи поклоннически места в Южна Индия, за да прелее във втората си част в незабравими приключения из резервати и паркове, където ни чакат походи из джунглата, сафари със слонове, лодки, бойни изкуства, аюрведични терапии, съчетано с колела, отдих по плажове, пазари, и разбира се, божествената южноиндийска кухня.

Уредили сме 17 нощувки в хотели с отлични условия, частен превоз + едно пътуване с влак (задължително преживяване), а аз и Елена ще сме на ваше разположение през цялото време, 24-часа в денонощието, и като водачи, и като приятели, и като съпътешественици.

И най-хубавото е, че с помощта на друга пътешественичка и наша дружка Кeти от Лотус спирит успяхме да договорим наистина добра цена за тези 20 незаменими дни – 898 долара или 1 347 лв.


В тази цена не влиза самолетния билет, но и там обещаваме да съдействаме, за да намерим най-изгодния вариант, което ще рече да е в рамките на 600 евро в две посоки. Там нещата се менят доста динамично, затова очакваме потвърждение от вас за пътуването най-късно до края на януари.

И така, за 2500 лв ще можем да се гмурнем заедно в страната на чудесата и да се убедим, че Индия може да е всичко, но не и „тъмна“.


Nota bene!!!! (Важно съобщение!!!)

Пътуването с нас ще е заразително, тоест, като се върнете в България, не се учудувайте, ако несъзнателно сте прихванали навика да се пазарите на поразия, да вмъквате някоя друга хинди дума и да жестикулирате като индийци. Това е неминиуем ефект. Очакват ви още много културни зарази.

И още нещо, няма смисъл после да търсите специални билки отмайничета, да ходите при баячи и врачове да развалят магия. Веднъж омаяни, веднъж запленени, магията Индия остава за цяла живот. Нелечимо е. :)

По-долу ще видите подробен план на екскурзията, както и какво още включва и не включва тя.




1 -ви ден: Полет до Ченай (Мадрас)


      Отпътуване от София за Ченай (Мадрас). Според цените и условията ще избираме между полет от Истанбул до Ченай или от София до Делхи и вътрешен до Ченай.




2- ри ден : Ченай-Махабалипурам

 Кацане в Ченай, област Мадрас, сърцето на дравидската цивилизация, в земите на древните могъщи царства на Чола и Палава и настояща страна на тамилите, столица на Тамил Наду. От летището ни взима бус, с който тръгваме за Махабалипурам

Махабалипурам „градът на камъните”. Тук всеки втори е каменоделец, а всяко дюкянче прадава мраморни изделия. Градче, съчетаващо древни занаяти и прекрасни плажове. Ще разгледаме единствения по рода си в Индия каменнен комплекс и петте храма с формата на колесници, посветени на различни божества и легендарни герои. Мястото е спокойно и предоставя добри възможности за обиколка с колела. Задължително трябва да се опитат местните кокосови орехи, с които е известно градчето. Нощувка в Махабалипурам.










3-ти ден: Махабалипурам – Тируванамалаи

Трансфер до Тируванамалаи – град на шиваити и йоги в подножието на възвишението Аруначала. Още едно градче от Pancha Bootha Sthalanga храмовете на петте елементи. Тук сме под влиянието на елемента Огън. Храмът Аруначалешвар е един от най-величествените в цяла Индия. Атмосферата вечерно време е еуфорична и нажежена с електричество. Особено по време на пълнолуние, когато хиляди поклонници, полу-голи аскети обикалят 14 километровата основа на планината. Най-зрелищният фестивал е през ноември/декември, когато се пали огромна клада на върха на планината. Страхотни гледки ни предоставя върхът на Аруначала, където е медитирал и големият светец на 20-ти век Рамана Махарши. Ще разгледаме и неговия ашрам, разположен на тихо място сред зеленина и чистота. Нощувка в Тируванамалаи.



4-ти ден - Тируванамали - Пондичери

Като с машина за телепортиране се пренасяме във „Френската ривиера на Изтока“ сред павирани тротоари, широки булеварди, ботанически градини, крайбрежни алеи, украсени с цветя и палми, долитаща френска реч, тъмнкожи жандарми с червени кепета и френски ресторанти и бохемска атмосфера. Посещение на „Града на Зората“ - Ауровил. Ауровил е международен културен град, проектиран да обедини ценностите на различни култури и цивилизации в хармонична среда с единен стандарт на живот, които съответства на физическите и духовни потребности на човек. Посещение на Матримандир – огромна позлатена сфера, която изпълнява функцията на зала за уединение и медитация.



5-ти ден: Ауровил- Чидамбарам – Танджавур

След закуска потегляне за Танджавур. На път се отбиваме до Чидамбарам, където ще разгледаме трети храм от „петте свещени стълба“. Тук храмът символизира Пространството. Разглеждаме дравидския храм Натарадж със статуя на Танцуващия Шива. (По това време, 10-март, започва един от най-пищните танцови фестивали в Индия – Натянджали, в който се стичат участници от цяла Индия, за да излеят под формата на танц своята почит и обич към боговете)
    Продължаваме към Танджавур. Пристигане и настаняване в хотел за 1 нощ. Танджавур е един от най-старите градове в Индия, бивша столица на династията Чола, дала от най-големите забележителности на Индия. Разположен е в делтата на плодородна река, поради което е известен като „оризовата купа на Тамил Наду“, а най-пищният празник е по-време на Понгал, събирането на реколтата ( през януари). Безспорна гордост за града е храма Брихадишвара. Той е един сбъднат сън, сънят на Раджараджа Чола, който го издигнал, след като получил такова нареждане в един свой сън. По залез слънцето окъпва в мека, сиропена светлина гранитните фигури на каменния гигант и триметровата , монолитна статуя на бика Нанди, тежаща 25 тона. Комплексът е голям и открива още редица възможности. Тук са известни тамислките кукли и картини. Нощувка в Танджавур



6 ден – Танджавур през Тричи за Кодайканал


Закуска. Спиране в Тричи, за да изкачим Скалния храм, кацнал на 83 метра височина, от който ни се разкрива красива гледа към целия град. Прожължаваме към Кодайканал. (200 км.) Наричат Кодайканал „принцесата сред планинските курорти“. Сред типичната за южните ширини вечнозелена растиетлност „шола“ и евкалиптови и борови гори, множество водопади и реки, е разположено това китно градче, основано от американски мисионери. Преди това то е било населявано от местните племена. В него ще намерим спасителна прохлада от жегите в низините. . Нощувка в Кодайканал.



7-ми ден Кодайканал


    Закуска. ще правим кратки походи до живописни места като Dolphin's nose, Berijum lake, Pillar rocks,Bear shola falls, Silver cascade, Green valley view. Ще разгледаме парковете и ботаническите градини – „Брайнт парк” и „Четтиар парк”. Ще ядем страхотни неща с тибетски првкус, както и домашно приготвен шоколад и сушени плодове и ще си купим евкалиптови масла и топли тибетски шалове и блузи. Нощувка в Кодайканал.



8 ден – навлизане в Керала и оставане в Муннар


Закуска. През панорамен път и живописни склонове, покрити с плодородни плантации от каучукови дървета, кафе, чай, кардамон и пипер стигаме Муннар – „града на южния чай“, едно истинско пиршество от зелени тонове в различни нюанси. По пътя за Муннар, точно на границата между двата щата минаваме през Top Station, наблюдатлница, разкриваща супер гледки към зелената съкровищница – Гхатите. Муннар означава „три реки“, което говори за изобилието на водоеми в региона. Затова той остава влажно и прохладно място през цялата година. В Муннар ще имаме възможност да се разходим до водопадите Аттхукад, до стратегическата точка Потхамеду. Нощувка в Муннар. 

9-ти ден: Муннар
Закуска. Денят ще ни предостави възможност да се разходим из плантациите и да открием цветето куринджи, което цъфти веднъж на 12 г., да се срещнем с Нилгири тахра, вид местна планинска коза в Парк Еравикулам (16 км.). Нощувка в Муннар

10-ти ден: Муннар - резерват за диви животни Перияр


Закуска. Предстои ни да посетим Перияр – един от най-големите резервати за диви животни в Индия. Разположен на 777 кв. км. в джунгла с вечнозелена гора. През следобедните часове ще направим сафари със слон около езерото с възможност за наблюдение на многобройни видове птици, диви кози, слонове и при късмет – тигри, в естествената им среда. Мястото предлага прекрасна възможност за Аюрведни терапии. 
Нощувка в хотел в района на Перияр.


11-ти ден Перияр - Кумараком


Закуска. Планът е да направим тричасова разходка с местен гид през джунглата и посещение на племенно селище Маннакуди преди да тръгнем за Кумараком. Предстои пътуване през щата Керала. Щатът Керала е един от най-живописните в Индия и не случайно National Geographic Traveler го определя като едно от 10-те райски кътчета на света, което трябва да бъде видяно поне веднъж в живота. 

Кумараком е малко селище край бреговете на най-голямото езеро в Индия Вембанад и предоставя прекрасни възможности за разходка с кану или голяма закрита лодка тип „плаваща къща“ – кетувалам – из лагуните и каналите, врязващи се в сяйно зелените мангрови и кокосови гори. Това безспорно е най-стойностното преживяване в Керала. Кумараком предлага добри възможности за аюрведични терапии. Нощувка в Кумараком.






12 ден – Кумараком


Закуска. Свободен ден в Кумараком с възможност за аюрведични процедури. Нощувка в Кумараком.


13- ти ден Кумараком - Кочи


Нашата обиколка из земите на Керала продължава на север към Кочи, „кралицата на Арабско море“. Всъщност Кочи е не просто стар град и основен пристанищен център на Индия. Той е нещо като мини-колония от плаващи в океана селища, раздробена на куп острови и полуострови. В Кочи ще изпитаме удоволствието да потънем в разнообразието от вкусове на кералската кухня.
Idli (Идли) са оризовите бели питчици. По средата има кокосово-фъстъчено чатни (сосче за топене), а около тях самбар - яхния от зеленчуци, тур дал - вид леща (една от стотиците видове в Индия) и тамаринд. Dosa или доса е много древно южноиндийско ястие. Прави се от ориз, урад или черна леща (прилича повече на черен боб) и странни местни подправки като fenugreek. Около досата има различни сосове - лют, сладък и солен. Като всички ястия се поднасят върху бананови листа.
     Ще можем да проникнем в древния свят на катхакали – силно стилизираното танцувално-драматично изкуство на Керала с божества, демони, воини и принцеси или каларипаяту - традиционното бойно изкуство на кералци, за което се смята, че е първоизточник на всички бойни учения в Азия. Нощувка в Кочи.


14-ти ден (Уаянад)


Уаянад е идеалната спирка по дългия път за Майсур. Ако Керала е „страната на Бога“, то Уаяанад е райската градина. Недокосовани гори, сред които човек се чувства като в храм, племенни селища, дървесни къщи и богата фауна. Едно от редките места, където туристът може да види диви слонове. Резерватът се простира на височина от 700 до 2100 метра.  Нощувка в хотел в района на Уаяанад.




15-ти ден Уаяанад

Закуска. Този ден ще се насладим на още активности и забележителности, които предлага резерватът Уаяанад – пещерите Едакал, водопади, джайнистки храмове, склани образования като Пакшипатхалам и др. Разходките задължително са с водач (допълнително заплащане от около 5 евро на човек). Нощувка в хотел в района на Уаяанад.

16-ти ден (Майсур)


След закуска потегляме за Майсур. Никак не е трудно да се влюби човек в този очарователен и подреден по еврепейски град. Град на фина коприна и пленителни картини, на ухайни пръчици и парфюми. Индо-сарацинският вид на пищния „Палат на махараджата“, красящ града, ще събуди възхищение дори у най-големия скептик. Ще направим освежаваща вечерна разходка сред чудесно аранжирани градини и „пеещи фонтани“ в градините Вриндаван, любима снимачна площадка за множество индийски кино-продукции. Пазарът Девараджа е един от най-богатите и цветни пазари на Индия. В него можем да видим как се майсторят естествени ароматни пръчици и да научим повече за индийската аромотерапия. Майсур е известен като международен център на Ащанга Йога и Аюрведа. Нощувка в Майсур.



17 -ти ден: Майсур-Билакупе-Бангалор

Закуска. Пътуване към Билакупе. Билакупе в окръг Майсур  представлява вторият по големина тибетски бежански лагер в Индия. След китайската инвазия през 1959 г. хиляди тибетци се установяват край Байлакупе, където впоследствие правителството на щата им предоставя 1200 хектара земя. Един доста великодушен жест от страна на местните власти. Лагерът се състои от няколко малки селища насред голи полета и включва редица мъжки и женски манастири и храмове от тибетската традиция. Ще разгледаме комплекса и най-вече Златния храм, който помещава величествена 18-метрова златна статуя на Буда. Всеки, който усети порив да потъне в безмълвие и съзерцание може да седна на някоя от пръснатите по пода възглавнички и да медитира. Комплексът е красива и пъстра обител на будистките традиции. Продължаваме пътуването към Бангалор. Възможност за разглеждане на Бангалор. Столицата на Ай -Ти индустрията в Индия.Нощувка в Бангалор.



18-ти ден Бангалор-Канчипурам с влак


Пътуването с влак из Индия е задължително преживяване, което ще остави незабравимо усещане у всеки. Индийският влак е нещо като селище на колела, мини-проекция на самата Индия. Ако си бил в индийски влак, все едно си се докоснал до бита и живота на индиеца с неговата шареност, неподправеност и дори екстремност.


Канчипурам – „градът на хилядата храмове и копринените ръчно тъкани сарита”. Тук в това малко и непренаселено градче край река Палар ще прекараме деня в отдих и леки разходки. При желание след 4 следобед ще разгледаме дравидските храмове Кайласанатха от 7-ми век, посветени на Шива, където се съхранява третият по големина в Азия Шива лингам – каменен фалос, символизиращ творческата сила на Вселената. Ще видите храма Екамбаранатхар – Господар на Манговото дърво, с хилядолетно мангово дърво в центъра, който е един от Pancha Bootha Sthalams, петте най-свещени шиваистки храмове, всеки олицетворяващ петте елемeнта във вселената. Този е свързан с елемента Земя.

Храмът на Вишну, Девараджасвами притежава зала с 1000 колони.

Вътре в храмовете е забранено за не-хиндуисти, но може да се разгледат отвън. Нощувка в Канчипурам.


19 – ти ден Канчипурам- Ченай- София



1. В ЦЕНАТА СА ВКЛЮЧЕНИ:
  • трансфери летище – хотел – летище;
  • 17 нощувки със закуски в хотели 3* в Индия;
  • разглеждане на Канчипурам, Махабалипурам, Тируванамалаи, Ауровил, Чидамбарам, Танджавур, Тричи, Кодайканал, Муннар, Кумараком, Кочи, Майсур, Билакупе с български водач, без местен екурзовод;
  • пътуване с автобус по маршрута Ченай – Канчипурам – Махабалипурам – Тируванамалаи – Ауровил – Танджавур – Тричи – Кодайканал – Муннар – Перияр – Кумараком – Кочи – Уаяанаяд – Майсур – Байлакупе – Бангалор;
  • входни такси за повечето обекти по програмата.

В  ЦЕНАТА НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ: (цените са ориентировачни, а някои от изброените неща са по желание)
  • самолетни билети за международните полети около 500-550 евро;
  • виза за Индия – 100 лв;
  • обед и вечеря, вода (около 10 евро)
  • медицинска застраховка: за покритие 10 000 евро - 10 евро, за 25 000 евро - 15 евро 
  • такси за снимане с фотоапарат и камера, където ги има по обектите; (до 5 евро)
  • такси към природните паркове – варират от около 5 до 10- евро (10-ти, 14-ти, 15-ти ден)
  • входни такси на храма в Махабалипурам и двореца в Майсур и в Танджавур – до 5 евро
  • Аюрведични процедури в Перияр или Кумараком (по желание)– около 10 евро (10-ти и 12-ти ден);
  • Обиколка с колела в Махабалипурам – до 5 евро (2-ти ден)
  • Разходка със слон- около 5 евро за час (10 -ти ден)
  • Разходка с местен гид през джунглата – 5 евро (11-ти ден)
  • Разходка с лодка по езерото Вембанад – 5 евро (12-ти ден)
  • Демонстрация на каларипаяту – 2-3 евро (13-ти ден)
  • Водач в Уаяанад – около 5 евро (14-ти и 15-ти ден)
  • бакшиш за местния шофьор ;

3. Цената от 898 щ. долара е за човек в тройна стая. При нощувка в двойна стая се налага доплащане от 50 щ. долара или 75 лв. (еднократно).

4. Начин на плащане:
                - в брой – капаро (450 щ. долара или 675 лв + самолетен билет) до 31.01.2013 г.
                

Информация за хотелите:

City Name Hotel Name Website
Kanchipuram Sree Sakthi Residency http://www.sreesakthiresidency.com/
Mahabalipuram Mahabs http://hotelmahabs.com/
Tiruvannamalai Ammayii Hotel Resort http://www.hotelintiruvannamalai.com/
Auroville Jayaram http://www.hoteljayaram.com
Tanjavur Pla Residency http://www.plaresidency.com/tlocation.htm
Kodaikanal Green Acres Resort http://www.greenacresresort.biz/
Munnar Hill View http://www.hillviewmunnar.com/
Periyar Periyar House http://www.periyarhousethekkady.com/
Kumarakom Backwater Resort http://www.keralabackwaterresorts.com/
Cochin Abad Fort http://www.abadhotels.com/hotelabad/index.html
Wayanad Green Gates http://www.greengateshotel.com/
Mysore Suverna Residency http://www.suvarnaresidencymysore.com/index.html
Kushalnagar Bird Of Paradise http://www.birdofparadise.in/
Bangalore Sandesh Kingston http://www.sandeshkingston.com/webfiles/About-Us.html


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
-          Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на тръгване;
-          3 бр. актуални снимки (паспортен размер).


За допълнително информация, се обръщайте към нас на следните e-mail-и
elenashtereva84@gmail.com
tel: 0889 470 501 - Николай
0887 188 757 - Елена






2 коментара:

  1. Nice post. South India is awesome tourist place. Even Kerala is known as land of God. Beauty and nature makes this place special for tourists. Everyone wants to visit this place and therefor Vasundhara Resort of Kerala offering Kumarakom tour packages at affordable prices.Vasundhara resort of Kerala is one of the best beach resort near Alleppey and Kumarakom. Give the chance for best hospitality for you.

    ОтговорИзтриване
  2. Ако има ашрам на Рамана Махарши в Тируванамалей. Събирам пари и ви се обаждам да ме придружите и аз там си оставам

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...