петък, 7 юли 2017 г.

Село Дхарнай – първото индийско село, изцяло на слънчева енергия (Dharnai village)



© списание Светилник, бр. 17
© Автор: Шрея Парийк

Както повечето индийски села, Дхарнай доскоро се бореше със зъби и нокти за своите елементарни електрически нужди, но днес вече не среща този проблем, тъй като се превърна в първото село в Индия, захранвано изцяло от слънчева енергия. Проектът на Гринпийс  обхваща не саможилищните постройки, а също и уличното осветление, болниците, училищата и търговските павильони. Ето и повече за историята и успеха на Дхарнай.
Децата временно прекратяват играта, за да се приберат у дома и да довършат домашните си, докато жените приготвят вечеря. Слънцето клони към заник, затова важната работа трябва да се свърши до 18:00, след което тъмните селски улички се изпразват. Навън по тъмно не е безопасно. Това е обичайният сценарий в голяма част от индийските села. Ако големите градове разполагат с достъп до 3G или 4G мобилна интернет връзка, по селата в Индия все още се борят за елементарно осветление.

Но не и Дхарнай. Как това селце, разположено в Бихар, което повече от 30 години тънеше в мрак, успя да освети своите домове и улици? 



От десетилетия местните ползват кравешка тор за гориво или в най-добрия случай дизелови генератори, за да покрият минималните си електрически нужди, което обаче е скъпо и неблагоприятно за здравето. Около 4 милиона души умират преждевременно от болести, причинени от високите нива на токсичност в домашния въздух поради факта, че повечето селяни готвят с опасни и отровни горива.

Дхарнай, който не разполагал с никакво електричество през последните десетилетия, сега е с едни гърди напред, след като през месец юли се обяви за енергийно независимо село и с това се прочу като първото изцяло подхранвано от слънчеви батерии селце в страната. Сега във всички посоки се виждат електрически стълбове, добре осветени къщички, светли улици и надеждата за също така светло бъдеще.




Благодарение на инициативата на индийския клон на Гринпийс и други неправителствени организации като BASIX и CEED в селото бе инсталирана 100-киловатова микромрежа, захранвана от слънчева енергия, която сега осигурява редовно и качествено електричество на над 2400 жители на селото. За три месеца мрежата буквално успя да огрее всички 450 жилища, 50 търговски обекта, 2 училища, 60 улични лампи, 1 здравно заведение и един обучителен център.

Тази промяна напълно преобрази селото. С подобряване на достъпа до светлина в домовете и училището се подобриха условията за образователна дейност. На жените вече не се налага да се трудят както преди, за да осигурят запасите от гориво, вода и храна. Селото се чувства далеч по-спокойно след падането на мрака, тъй като вече уличните лампи хвърлят светлина и в най-тъмните кьошета.
Освен че осигури нуждата от светлина за всяко домакинство, промяната създаде нови възможности за препитание, тъй като бяха наети местни хора, които да управляват и поддържат системата. Наред с това жителите на Дхарнай вече могат да си позволят да работят до по-късно и да увеличат своето местно производство.

Индия е тропическа страна и получава в изобилие слънчева светлина в поне 300 дни от годината, което е равнозначно на 5000 трилиона киловатчаса. Ако се използва по ефективен начин, тази технология би могла да покрие електрическите нужди на още хиляди села.
Гринпийс доказа, че това е възможно за съвсем кратко време и с ограничени финансови ресурси. Ако този модел се приложи и в други села, хиляди села като Дхарнай ще получат надежда за едно по-светло бъдеще.

Тъжно е, когато виждаме, че болшинството села са застинали в една предмодерна епоха, когато не коства никак много да се подобрят условията на живот на местните селяни. Дано историята на Дхарнай послужи за вдъхновение и на другите села и отвори нова страница в живота на страната.

-----
How Dharnai Left 30 Years Of Darkness And Became The First Fully Solar Powered Village In Indiа
Once struggling to get basic electricity like most villages in India, Dharnai has now changed its fate and become the first village in India to completely run on solar power. The project by Greenpeace not only powers residential homes but also street lights, hospitals, schools and commercial buildings. Initiated by Greenpeace India a solar-powered 100 kilowatt micro-grid was installed to provide regular and quality electricity to over 2,400 residents of this village. Within 3 months, the micro-grid was able to meet the electricity requirement of the entire village that includes 450 houses, 50 commercial buildings, 2 schools, 60 street lights, 1 health centre and 1 Kisan training centre.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...