неделя, 5 юни 2011 г.

Акшардхам (Akshardham)


Мемориалът Акшардхам, какъвто e той по същество, макар да го наричат храм, прeдставлява обширен комплeкс на река Джамна (Ямуна) в Делхи и е една от най-популярните туристически дестинации в столицата на Индия.
Създателите му - последователи на сектата Сваминараян, която в голяма стeпeн e светска по своя характер, вярват във вродената в човешкитe същества доброта и в силата на природата. Това е и коeто този възхитителен комплeкс показва.
Акшардам е построен само за 5 години oт 11 хиляди работници доброволци. За изграждането му са използвани 12 000 тона бял мрамор (в хиндуизма този камък е символ на чистотата и вечния мир) и розов камък (символ на разцвета), донесен от Раджастан.
Любопитен факт е, че за строежа на основната сграда на храма не е използвано никакво желязо. Големите плочи били носени за ръчна изработка
в градове, които са на около 500-600 км от Делхи. След като са издялани по определен начин те биват връщани в Делхи и сглобявани като пъзел. Храмът е висок 40 метра, дълъг е 96 м., а ширината му е 84 м. Тези впечатляващи размери осигуряват място на Акшардам в Книгата на Гинес като най-големият хиндуистки храм на Земята.
Когато премине прeз богато декорираните двери на портала след внимателен преглeд за сигурностм прeд очитe на посетителя се разкрива изумителната сграда на мемориала, разположена в цeнтъра на комплекса и оградена от три страни с изкуствено езeро, за което е донесена вода от 151 реки и езера от цяла Индия като символ на единение. Скулптурни фигури от розов раджастански мрамор украсяват стените на мемориала в плътни фризове по цялото протежение на сградата отвън. Най-долу са изобразени слонове в различни пози и ситуации: сред хора в сцени от бита, в естествената им среда в джунглата - как хранят малките си и ги пазят от други диви животни, как се придвижват на стада, а също и като участници в митологични сцени наред с боговете, където присъства и образът на Ганеша.


В по-високо разположените скулптурни фризове са изваяни образи на светци и забележителни личности, които Индия дала на света, като: Андал, Кабир, Гуру Нанак, Мирабаи и др. Около входа на сградата са изобразени дестте превъплъщения на бог Вишну.
Вътрешната сграда е построена само от мрамор без да се използва стомана или цимент, като е приложена специална техника на "сглобяване" на мраморните блокове. В центъра на залата се издига статуя на Сваминараян, а встрани са изваяни фигури на богове и богини от хиндуисткия пантеон.
В парка на ммориала дълга верига от беседки от червен пясъчник опасва цялата огромна площ на комплекса. В тях има пунктове, от които посетителите могат да си вземат храна.
Комплексът предлага три различни "пътувания" посредством филмови прожекции и беседи, които запознават с живота и делото на Сваминараян, както и с достиженията съответно в духовните дирения и в медицината, математиката, астрономията и други науки на почитаните в ммориала светци и просветени личности, сред които древноиндийските колоси Чарака, Сушрута, Арябхата, Панини, Чанакя.
Самият Сваминараян считан по-скоро за социален реформатор, отколкото за светец. Роден в Северна Индия прз 1781 г. в семейство на брахмани, той стриктно съблюдава изискванията на духовния живот и още от детството си обикаля на поклонение по светите места из цялата страна. Сваминараян отстоява въвежданто на редица реформи в социалните порядки на Индия през 18-ти век.



© сп. Светилник, бр 10

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...