понеделник, 8 август 2011 г.
Гаджар халва - десерт от моркови (gajar halwa)
Продукти:
½ кг моркови (за предпочитане червени),
½ литър прясно мляко,
1 кутийка (400 мг) подсладено кондензирано прясно мляко,
1 лъжица захар,
2-3 лъжици краве масло,
2 лъжици стафиди,
4 лъжици ядки (кашу, бланширани и обелени бадеми, шам фъстък),
няколко шушулчици кардамон.
Приготвяне:
Морковите се изчистват и настъргват. Смесват се със захарта
и се слагат заедно с кардамона да се сварят в ½ литър прясно
мляко в тенджера с голямо дъно (за да се изпарява по-лесно).
След като сместа заври, се прибавя и кондензираното мляко
и се оставя да ври на тих огън, докато водата се изпари, като
често се разбърква.
Когато морковите са готови, в дълбок тиган се стопява
маслото, в него се изсипват сварените моркови, ядките и
стафидите и са задушават, докато останат „на масло”,
като непрекъснато се бърка.
Добре е десертът да се поднесе топъл.
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар