понеделник, 8 август 2011 г.

Гаджар халва - десерт от моркови (gajar halwa)


Продукти:

½ кг моркови (за предпочитане червени),

½ литър прясно мляко,

1 кутийка (400 мг) подсладено кондензирано прясно мляко,

1 лъжица захар,

2-3 лъжици краве масло,

2 лъжици стафиди,

4 лъжици ядки (кашу, бланширани и обелени бадеми, шам фъстък),

няколко шушулчици кардамон.



Приготвяне:

Морковите се изчистват и настъргват. Смесват се със захарта
и се слагат заедно с кардамона да се сварят в ½ литър прясно
мляко в тенджера с голямо дъно (за да се изпарява по-лесно).
След като сместа заври, се прибавя и кондензираното мляко
и се оставя да ври на тих огън, докато водата се изпари, като
често се разбърква.
Когато морковите са готови, в дълбок тиган се стопява
маслото, в него се изсипват сварените моркови, ядките и
стафидите и са задушават, докато останат „на масло”,
като непрекъснато се бърка.

Добре е десертът да се поднесе топъл.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...