петък, 14 март 2014 г.

Стоящите баба (Standing babas)

   
      Стоящите баба са мъже, дали клетва никога повече да не сядат и да не лягат. Хора, които стоят на крак денонощно. Хранят се, къпят се, молят се и се трудят на крак. Дори спят така, като се прикрепят с ремъци. Кракатa им, разбира се, се подуват от непрекъснатото стоене, нозете им стават огромни, покрити с изпъкнали вени. Пръстите им стърчат като пръсти на слон. Болката е всепроникваща. 

      Някои полагат клетвата в ранна възраст, когато
почувстват призвание за това. Една немалка част са бизнесмени, захвърлили предишното си амплоа на устремени към власт и удоволствия хора, за да търсят духовно пречистване или по-добро бъдещо прераждане. Има и престъпници, бивши военни или просто хора, които чрез жертвата търсят опрощение и изкупление. 
     Тези практики в миналото са били известни под името हठ योग (хатха йога (с ретрофлексно "тх") . Първото значение на думата хатха е "сила", "насилие" .Може да означава и "упорство", "твърдост", дори "потискане". Например хатхена в инструментал (ह्ठेन ) е "силно, със сила".  हठकर्मन - хатхакармана е "акт на насилие".

     Изначалната идея зад хатха йога е да "форсира", "насили" ума да се отдръпне от външните обекти, като неофитът полага тялото и психиката на изпитание. В древността хатха йога включвала много самоизтезания и характерни за индийските факири практики като да държиш ръката си вдигната нагоре в продължение на години, да медитираш, висейки с главата надолу, да вървиш на един крак или цял живот да пълзиш. Чрез физическото изпитание ти разколебаваш ежедневните възприятия на ума и по-лесно го въвеждаш в състояние на покой. 

      Другата семантика на думата е вторична и е част от придаването на по-мистично значение на гласните и съгласните в мантра йога. В доктрината на мантра йога "ха" се свързва с прана и е слънчев знак, а "тха" въплъщава ума и луната. Но не бива да се бърка лексикалното значение на думата с нейното мистична семантика. Те нямат нищо общо. В този смисъл още куп гласни и съгласни носят слънчев или лунен заряд в азбуката деванагари.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...