събота, 12 април 2014 г.

Богове пият мляко (Gods drinking milk)




 „Боговете пият мляко” – това заглавие разтърсва индийските вестници и телевизии през 1995 г. За пръв път феноменът се появява в храм в Делхи, когато вярващ предлага на бог Ганеш чаша мляко и тя бива бързо опразнена. Първоначално изглежда като че става дума за нова маркетингова кампания на млекопроизводителите, но нещата стават сериозни. Мълвата за настъпилото "истинско чудо" се разнася със скоростта, с която комунист прибира рушвет. 

     Хората хукват да носят мляко на статуите на своите богове. В този ден уличното движение в Делхи е
спряно, финансовите борси затварят врати, а правителството не е в състояние да даде обяснение на случилото се в продължение на часове. Телевизиите излъчват изображения на изпаднали в екстаз вярващи. Водещите по всички канали са в еуфория. Слуховете за мистерията бързо се разпростират и в други страни, в които сред населението има хиндуисти. Започват да пристигат съобщения от САЩ, Великобритания, Тайланд, Индонезия, Хонконг, че и там статуите в храмовете изведнъж започнали да лочат жадно оставеното мляко пред изумените погледи на жителите. 
     Феноменът на рязко ожадняване сред божественото население се случва на още два пъти в Индия през 2006 и 2010. Тази година се очаква нов "млечен запой".

     Според учените обаче, тайната на статуите, пиещи течности, трябва да се търси в материалите, от които те са изградени и става въпрос за най-обикновено капилярно действие. Именно капилярното действие позволява на водата (и на разтворените в нея вещества) да преминава през корените на растенията и през миниатюрните кръвоносни съдове в тялото ни. Можете да наблюдавате капилярно действие, като потопите сламка в чаша вода. Водата се "изкатерва" нагоре по сламката. Това става, защото водните молекули са привлечени към молекулите на сламката. Когато една водна молекула се приближи до молекулите на сламката, другите водни молекули (които са привлечени към нея чрез кохезията) също се изкачват нагоре по сламката. Капилярното действие зависи от гравитацията и от размера на сламката. Колкото по-тънка е сламката, толкова по-високо ще се изкачи водата. 

     Експерти от Британския национален изследователски институт пък са на мнение, че служителите в храмовете са поставили скрити помпи, „за да извеждат млякото от статуите през тръбички”. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...