сряда, 14 януари 2015 г.

Банганга (Banganga tank)

  © Elenikindia 

Ето едно място в Мумбай, на което човек може да намери сигурно убежище от градската шумотевица и оживление. Районът, разбира се, са хълмовете Малабар. В прикътаните падини ма Малабар се гушат най-живописните и уютни местенца - "Hanging gardens", от които се разкрива прекрасна гледка към разстлалия се нашироко мегаполис, „Кулата на мълчанието”, където парсите оставят телата на своите роднини да бъдат отнесени от лешоядите и разбира се, храмът Валкешвар и прилежащия към него тих водоем Банганга, които макар и вехти и позанамарени, са едни от най-светите места за Мумбай, предоставящи идеална възможност да оставите главите си да отпочинат. 

Това, което прави водоема Банганга приветливо и интересно място са редицата малки светилища, свещени кътчета, прорязани от безброй тихи улички и красиви дървета, обгърнати в молитвени нишки и флагове , които обгръщат резервоара. Легендата разказва, че след като демонът Равана похитил съпругата на бог Рама, благочестивата Сита, принцът се спрял на това място, където днес се издига храмът Валкешвара, за да почете Шива. Направил един лингам от пясък, а после понеже бил жаден изстрелял стрела към Ганг, издърпал я обратно и така направил извора, от който се пълни водоемът Банганга. 

През 1127 г. Лакшман Прабху построява храма Валкешвар и близкия водоем, но оформения като шива лингам храм бил унищожен през 16 в. от португласките колонизатори. През 1715 г. Рама Камат, проспериращ предприемач от Мумбай, плаща за повторното построяване на храма. Оттогава храмовият комплекс е разширяван и подновяван многократно. 

Днес многобройните храмове с жълтеникавочервени каменни кули и скромни светилища заобикалят водоема – важно място за поклонниците на Шива. Водоемът има правоъгълна форма и от всички страни – стъпала за да се улесни влизането в него. Твърди се, че неговата вода идва от Ганга. Поклонниците вярват не само в нейната целебна мощ, но и както се счита за всички подобни места, то може да ускори кармичния цикъл на прераждането като отведе поклонника по-бързо към боговете.

















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...