петък, 23 декември 2011 г.

Филм за тибетските монахини с българка в екипа



Източник: http://www.dnevnik.bg/


"Открих нови проявления на това да си жена – да се грижиш за всяко чувстващо създание, като отдадеш себе си на молитви и грижа, да не си майка, но проявление на обич и състрадание, докато развиваш собствената си духовност." Така казва Надежда Бухова, студент по международни отношения в университета "Сейнт Андрюс". Тя е българката в екип от студенти, който засне документалния филм Daughters of Dolma: The Spiritual Journey of Tibetan Buddhist Nuns in Nepal ("Дъщерите на Долма: Духовното пътуване на тибетските будистки монахини в Непал"). Долма е тибетското име на Тара – богиня и майка на всички буди. Според легендата тя иска да промени отношението към жените в будизма и да бъде буда, без да се стреми към прераждане като мъж.

Филмът "Дъщерите на Долма" ще бъде представен през пролетта. Той ще обиколи филмови фестивали в Европа и ще бъде представен и в
културни, и будистки центрове в Европа, САЩ и Канада. "България е в списъка на приоритетите", казва Надя. Филмът ще бъде достъпен за сваляне в интернет на сайта Daughters of Dolma, като ще бъдат направени DVD копия за продажба.

Университетът "Сейнт Андрюс" придоби популярност като мястото, на което принц Уилям е срещал съпругата си Кейт. Там учат и Александър Ко, Щефан Залов, Тензин Долма, Адам Миклос, Катаржина Байлов-Антковиак и Надежда Бухова – екипът на филма.

През 2009 г. Александър Ко, студент по психология, преподава английски на будистки монаси в Непал. Тогава у него се заражда интересът към живота на всеки от тях. "Идеята се появи по време на среща на екипа, когато решихме да се съсредоточим извън стереотипите и да обърнем по-значително внимание на монахините", разказва Алекс.

"Те цял живот тълкуват философията на будизма и развиват духа си... което е вдъхновяващо", казва Надежда Бухова. Техният живот е различен, далече от светското. Ранната пужа (литургия) започва в 4:30 сутринта, следват чай, закуска, пужа, учебни занятия, пужа, а след това – часове за филм и четене.

Всички са запалени по киното и гледат корейски, индийски и холивудски филми. Имат мобилни телефони. Някои са във "Фейсбук", пишат имейли, разказва българката. Знаят какво се случва в обществото, продължава Надя. "Макар да има равенство между половете в тибетския будизъм, структурата на обществото не е позволявало на жена да има абсолютно равенство с мъжа в социално отношение", отбелязва тя. Например монасите могат да получат титлата лама след три години отшелничество, докато жените не.

Понякога изкушенията надделяват и някои напускат манастира. Затова според други е добре да влезеш в обителта, когато си поне на 20 и можеш сам да вземеш това решение.

Най-младите "дъщери на Долма" са на по 4-5 години. "Тези монахини бяха най-впечатляващи за мен, защото освен деца, които рисуват, играят и имат интересите на децата на тяхната възраст, имаха сериозно ежедневие, грижеха се сами за себе си и носеха рубинените роби на монахиня...", разказва Надя.

Децата влизат в манастира, защото родителите им вярват, че така им осигуряват по-добро образование. Според други е чест за семейството поне едно от децата им да бъде в манастир. Има и момичета, които просто вярват, че това е призванието им.

"Общоприето е разбирането, че религиозността е сериозна тема, която изисква строгост през цялото време. А самите монахини се забавляват много дори с най-леката шега", отбелязва Алекс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...