понеделник, 29 септември 2014 г.

Храмът Ранганатхасвами в Тиручирапали (Ranganathaswamy, Trichy)

© Elenikindia & Vanya Topalska


    Храмът в Тиручирапали (Тричи), разположен живописно край бреговете на река Кавери, е един от най-пищните вайшнавски храмове в Южна Индия. Ако Ангкор Ват в Камбоджа е най-големият храмов комплекс, съществуващ в лоното на хиндуизма, то Ранганатхасвами в Тричи е най-големият функциониращ храм в света. Комплексът заема площ от 156 акра с периметър от 4 116 метра. Централният храм е опасан от седем концентрични кръга, всеки от който е като малък квартал, помещаващ цветни сергии, заведения, квартири за поклонници и малки светилища.

     Храмът съдържа 21 кули (гопурам), сред които Раджагопурам е втората най-висока храмова кула в Азия, висока цели 73 м.Най-ранните сведения за храма датират от 10 в. Наречен е Ранганатха заради централния образ на божеството. Тук Вишну е представен като лежащ върху изначалния змей (Шеша) и сънуващ нашия илюзорен свят. Тази му форма е позната на юг като Ранганатха.

    Мястото е величествено, но трябва да сте подготвени за неописуема суматоха и оживление. Носете си много монети, всеки пуджари (свещеник) дебне с трепетно очакване и зловещо задоволство за всеки новoпоявил се бял пришълец. В един момент имаш чувството че на всеки вход минаваш не покрай духовни служители, а автомати за благословия. Пъхаш монета, а от машинката се подава една ръчичка, която ти мацва тилак (още малко свещена боя на челото никога не вреди), и продължаваш към следващите автомати.


















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...