сряда, 2 декември 2009 г.

Тигри и британци ( Tigers and britons)


© текст и снимки: Еленикиндия, 2008

Изваяният от гръдта на Уттар Прадеш планински щат Уттаранчал става 27-ят щат на Република Индия през 2002 г. Състои се от три главни области – Гархвал, Кумаон и Джаунсар. Неговите царствени планини, девствени реки, гори и ливади, както и богатата флора и фауна събуждат у всекиго чувство на възхищение и преклонение. Обхваща общо 12 района и се простира на територия от 51,082 кв.км. Наричан Дева Бхуми ( Земя на Боговете), щатът е благословен със снежнобели върхове, чисти водопади, свещени реки и диви пейзажи, които даряват с утеха тъгуващите души, а на други носят блажена наслада. От незапомнени времена щатът е притегателна точка за туристи и поклонници не само от Индия, а от цял свят, тъй като е дом на най-святата река – Ганг, както и на множество места за поклонение като Бадринатх, Кедарнатх, Хемaкунд и световно известната „Долина на цветята“.

Без съмнение Уттаранчал е един от най-красивите планинсkи щати на Индия. Неговият благотворен климат го прави идеалното място за почивка и отдих.
Двете области Гархвал и Кумаон предлагат едни от най-завладяващите гледки на заснежените хималайски върхове. Световно известният планинец д-р Т.Л. Лонгстаф се изказва ласкаво за красотите на Гархвал, като ги описва като „най-красивите земи сред планините на азиатския субконтинент.“ Със основание се твърди, че ако Кумаон е хималайско бижу, то Гархвал е гордостта на Хималaите – и двете бляскаво красят щата Уттаранчал. Местните жители са изключително трудолюбиви и красиви хора, а жените особено обичат богатите украшения.



-->
Нищо не може да се сравни с чувството, че гледаш през

очите на орела с неговата ненадмината острота и панорамна
широта на погледа.






Неотдавна този район е вил познат като "царството на тигрите". Само преди век в Индия са се разхождали свободно четиридесет хиляди тигри, а днес броят им е под хиляда и петстотин.





                Езерото се смята за окото на богинята Дурга или Нараяни


Крикет - играта, която така и не успях да разбера.







Тук ни догони следобедната омала, характерна за тези ширини.


А тук ме догони характерната за едни други ширини некадърност.



Тризъбецът на Шива ( Тришула), символът "Ом" и сексуалната сила "лингам"


"Виждаш ли онова дърво, ей там....Е, аз не го видях. :)







Еко-парк с ниши, ями и пещери.


Едно добро, разкършващо упражнение.



Кой каза, че устата на жената е като хамбар.



"Обичай дивата природа!"


-->
Тези животинки бяха изключително добродушни и ни позволяваха да ги галим през мрежата. Разбира се, минаващите покрай нас индийци не можеха да не изкоментират колко опасно е това, тъй като тези животни, пренасяли зарази.




Точно така, човеко внимавай да не нарушиш екологичния баланс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...