петък, 11 декември 2009 г.

Селски живот ( Rural life )

© Снимки: Еленикиндия 2008

Село нейде край Кхаджурахо, Мадхя Прадеш...







     Мадхя прадеш (в превод означава "централен щат" ), е назован така, понеже се намира в средната част на страната. Романтиците често го наричат “сърцето на Индия” също и заради намиращите се на негова територия неповторими образци на изкуството, културни и природни забележителности, религиозни и огромен брой исторически паметници. В миналото Мадхя прадеш е бил земя на редица индуистки княжества и храбри воини.


     В голямата си част територията на щата се заема от плато, пресечено от планинските вериги Виндхя и Сатпура, от които извират реките Нармада, Тапти, Чамбал, Сон, Бетва, Маханади и Индравати.

      “Девствен туристически рай” е може би най-доброто определение на щата Мадхя прадеш, все още недостатъчно разкрил се пред търсещите красотите на Индия туристи. Той притежава всичко, с което всеки пътешественик иска да засити жаждата си за екзотични преживявания. Безброй паметници, храмове с изящно изваяни скулптури, ступи, крепости и дворци напомнят за златната ера на махараджите и техните княжества, за изкусните строители, поети и музиканти, за светци и философи от различни вероизповедания. В тази земя е живял Тансен -­ един от легендарните музиканти на своя народ. Покрит в значителна степен с гори, Мадхя прадеш често предлага уникална, възхитителна гледка на диви животни в националните паркове Канха, Бандхавгарх и Шивпури, където посетителят може да наблюдава тигри, бизони, сърни и антилопи в естествената им среда. Земя на много племена и богати културни традиции и на разнообразни вярвания и обичаи, Мадхя прадеш е място, където можеш да се насладиш на многобройни живописни събори, празници и фестивали, които включват Рамнавами в Читракот, Дашера в Бастар, Шивратри и международно известния ежегоден танцов фестивал в Кхаджурахо.

      Прочутите храмове в Кхаджурахо, които имат статут на световна ценност, са уникален индийски принос в наследството на човечеството. Те представят живота във всяка форма и настроение, свидетелствайки не само за голямото изкуство на ваятелите, но и за изключителния мащаб на визията на раджпутите от династията Чандела, по време на чието управление са построени в периода между 950 г. и 1050 г. От издигнатите 85 храма до днес са запазени 22 и са считани за едно от най-големите чудеса на света. До Кхаджурахо, който се намира на около 170 км от град Джханси, има добър въздушен, шосеен и жп транспорт.

      Истинската атракция за любителите на дивата природа са националните паркове Бандхавгарх и Канха. Крепостта на Бандхавгарх датира отпреди 2000 години и е била владяна от редица династии. Паркът, разположен на около 800 м над морското равнище, обхваща най-предпочитаните от местните владетели в миналото ловни терени. Намира се на около пет часа път с кола от Кхаджурахо. Другият национален парк ­- Канха, е също в планинския район на веригата Сатпура. В него могат да се наблюдават тигри и голямо разнообразие от сърни, черногърби антилопи, леопарди и хиени.











Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...